2014: Ебола, новата световна паника

2014: Ебола, новата световна паника
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

2014 година беше белязана от жестоката зараза ебола - един от най-опасните и смъртоносни вируси, познати на човечеството. Епидемията тръгна от Гвинея в края на декември 2013 г. Тя е най-тежката от откриването на вируса през 1976 г.

Броят на жертвите от епидемията на ебола по последни данни е 6915. Заразени са над 18 500 души.

Световната здравна организация (СЗО) определи разпространението на вируса ебола като „най-сериозната и остра здравна заплаха, наблюдавана в модерните времена“.

Най-засегнати от вируса са страните – Сиера Леоне, Гвинея и Либерия. В края на ноември ръководителят на Мисията на ООН по борба със смъртоносната болест Антъни Банбъри обяви, че "светът е още много далеч от победа над ебола".

Починали има и в САЩ, Испания, Мали, Нигерия. В България също имаше съмнения за болен от ебола, наскоро завърнал се от Сиера Леоне. В крайна сметка се оказа, че той е болен от малария.

Разпространение на смъртоносния вирус

Вирусът се предава чрез пряк контакт до телесни секрети (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии). След време за предаване е достатъчен и допир до кожата на болния или заразена повърхност. Риск създава и допирът до починали хора. Възстановилите се успешно, придобиват имунитет срещу болестта.

Какви са симптомите на смъртоносното заболяване?

Симптомите се проявяват от 2 до 21 дни след заразяването, като са сходни със симптомите при грип. На по-късен етап при някои пациенти може да се проявят също така обилни вътрешни и външни кръвоизливи, които обикновено са причината за фаталния край. Най-сигурният начин да се диагностицира болестта е чрез изследване на кръвта.

Все още няма официално одобрени ваксини и лечение срещу ебола.

Клиничните тестове на ваксина срещу вируса на две фармацевтични компании бяха прекъснати, тъй като при четирима от пациентите са се появили оплаквания за болки в ставите на ръцете и краката. Опитите ще бъдат възстановени на 5-и януари догодина, ако се установи, че ставните болки при доброволците са били временни.

 

#ебола #епидемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"