2014: Мистерии

2014: Мистерии
A A+ A++ A

Изчезналият малайзийски самолет

Самолет на Малайзийските авиолинии с 239 души на борда изчезна на 8 март. Все още не се открити останките на самолета, за който се предполага, че се е разбил.

Три месеца по-късно властите в Куала Лумпур заявиха, че няма да се откажат от търсенето на машината, докато не я намерят, и също така - че не могат и няма да изоставят семействата на екипажа и пътниците. Това стана, след като операцията по издирването на машината беше подложена на ожесточени критики.

В същото време около 20 роднини на изчезналите пътници се събраха в Пекин, за да се помолят за своите близки. Седем семейства на пасажери получиха по 50 000 долара предварително плащане от застрахователите. Те уточниха, че окончателните суми ще бъдат определени, когато приключи издирвателната операция.

Пет месеца по-късно служители на банка в Малайзия установили, че сметки на четирима пътници от изчезналия малайзийски самолет са били източвани, а парите били внесени по сметката на четвърти пасажер от същия полет. Операциите са направени от няколко банкомата. Иззети са видео записи, които показват, че един и същи мъж е теглил пари. Той внимателно криел лицето си.

Осем месеца след трагедията две момчета заведоха първото дело срещу "Малейжа еърлайнс" и правителството в Куала Лумпур заради безследното изчезване на баща им. Департаментът по гражданско въздухоплаване е обвинен в небрежност при изпълнение на задълженията си.

Междувременно, специално оборудван кораб изследва дълбините на Индийския океан, където се предполага, че са останките. Резултатът: най-детайлната карта на океанското дъно в района, обхващащ близо 26 000 квадратни километра, изобилстващи от вулкани и дълбоки падини. Новата карта не е достатъчно подробна, за да разкрие къде са останките. Тя обаче предоставя много ценна информация.

В началото на операцията по издирването на самолета много надежди се възлагаха на подводния робот "Блуфин". Той обаче не откри нищо. С новата карта започна много по-мащабно издирване. Австралийските власти са убедени, че отломките се намират в този район, където е свършило горивото на машината. Въз основа на сателитни данни това е най-вероятният маршрут на изчезналия самолет.

Изчезна първият директор на ДАНС Петко Сертов

На 5 декември 2014 г. бившият директор на българското ФБР Петко Сертов минава през офиса, върши някаква текуща работа, след обяд тегли пари от банкомат, пали колата и дим да го няма.

Мобилните му телефони са оставени вкъщи, затова съпругата му след ден и половина колебание се обръща към властите с молба за дискретно издирване.

Още ден и половина по-късно дискретността пада, защото МВР вече има нужда и от помощта на случайни свидетели, които може да са забелязали ВИП издирвания или автомобила му.

Някак трудно е да си представим, че този тих и деликатен мъж “ще хване гората” като боец и бунтар, още повече, че той не е искал да скрие от камерите на границата, че отива в Гърция, но знае ли човек? В поведението му не е имало нищо странно.

Сертов е обявен и за издирване от Интерпол, както и в рамките на Шенгенската информационна система. Тя е активирана по два пункта – установяване на автомобил и установяване на лице. 

И имаме резултат: системата докладва, че на 20 декември Петко Сертов се е регистрирал в хотел "Нана" в кв. Лариса, Атина, с българската си лична карта. Следващият ден обикалял в района, разговарял с различни хора на гръцки и английски. Вечерял в таверната на хотела. На 22 декември напуснал хотела.

От тази информация не става по-ясно изчезването. Съпругата на бившия шеф на спецагенцията отказва коментар.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров призова чрез медиите Петко Сертов - където и да се намира - при първа възможност да покаже личната си карта в което и да е полицейско управление на територията на Европейския съюз. Това е необходимо, за да може да се прекрати процедурата за издирването му, уточни Лазаров.

 

#изчезна #самолет #Петко Сертов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"