Fitch потвърди кредитния рейтинг на България - "BBB-/ВВВ"

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България - "BBB-/ВВВ"
Снимка: www.rwandapost.org
A A+ A++ A

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България "BBB-/ВВВ", съответно в чуждестранна и местна валута, със стабилна перспектива.

Непроменени остават и краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута ("F3"), както и таванът за рейтинг на страната ("ВВВ+"). Това е третото за тази година потвърждение на суверенния рейтинг от Fitch, след оценките през януари и юли, отбелязват от българското министерство на финансите.

Запазването на стабилната перспектива показва, че рисковете за кредитния рейтинг на страната понастоящем са балансирани. Според агенцията рисковите фактори, които заедно или поотделно биха могли да доведат до понижение на кредитния рейтинг включват следните хипотези: значително отклонение от официалните бюджетни цели, което би могло да рефлектира в повишаване на държавния дълг над средното ниво за този клас рейтинг; проблеми в банковия сектор, оказващи натиск върху публичните финанси и икономическия растеж; негативен икономически шок, водещ до съществено понижаване на перспективите за растежа на БВП и инфлацията в средносрочен план.

От Fitch посочват, че положителна преоценка на присъдения рейтинг е възможна в случай на успешно реализирана фискална консолидация, подкрепяща дългосрочната устойчивост на публичните финанси; ускоряване на растежа на БВП и постепенно приближаване към средното за ЕС ниво на доходи; подобряване на институционалното управление и запазване на политическата стабилност, които позволяват воденето на ефективна политика.

Източник: БГНЕС

#рейтинг #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »