Плевнелиев да наложи вето върху закона за пенсиите, настоява Радан Кънев

Плевнелиев да наложи вето върху закона за пенсиите, настоява Радан Кънев
Радан Кънев Снимка БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на ДСБ Радан Кънев настоява презиеднта Росен Плевнелиев да наложи вето върху закона за държавното обществено осигуряване.

Депутатите приеха в петък спорната идея за прехвърлянето на пенсионни вноски от частни фондове в НОИ. Родените след 31 декември 1959 година ще могат да избират дали да превеждат осигурителните си вноски за пенсия изцяло в НОИ, или допълнителното им осигуряване да е към частните универсални пенсионни фондове.

"Нямам идея защо това се прави въпреки несъгласието на другите коалиционни партии. Няма обяснение за решението за пенсионните фондове, което вчера беше прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Христо Ковачки", коментира Радан Кънев в студиото на Нова телевизия.

Според Кънев, намесата на Ковачки е подозрителна и има основание да се предполага ,че някои от частните пенсионни фондове се опитват да прехвърлят дефицитите си на НОИ.

Радан Кънев смята, че поведението на финансовия министър Владислав Горанов е необяснимо и може да доведе до политическа криза.

"Няма обяснение за това поведение-нито за Реформаторите, нито за АБВ, нито за Патриотичния фронт. А това да пренебрегнеш социалният министър в такава ситуация е недопустимо, това не се е случвало в нито една европейска държава", коментира Кънев.

Той бе категоричен, че на риск са изложени много пари, които на практика са спестяванията на хората от това поколение и на децата им.

Кънев все пак остави вратичка за диалог и заяви, че ако се намеси и премиерът Бойко Борисов може да се постигне компромис.

След завръщането си от Брюксел, Бойко Борисов обяви, че е готов поправката да бъде прегласувана в пленарната зала, но само, ако реформаторите успеят да го убедят, че това е правилно.

#Радан Кънев #Кънев #Бойко Борисов #Борисов #НОИ #пенсии #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"