Откриха паметник на “живата торпила” Димитър Списаревски

Откриха паметник на “живата торпила”  Димитър Списаревски
A A+ A++ A

На 20 декември се навършват 71 години от подвига на “живата торпила” поручик Димитър Списаревски /посмъртно произведен в чин капитан/.

В знак на признателност към летеца, защитил небето над София група млади патриоти от село Долни Пасарел, начело с Ивайло Иванов, подкрепени от Кметство Пасарел, ВМРО – София, Димитър Антов – общински съветник от ВМРО, откриха паметник на площада в селото на капитан Димитър Списаревски.

На официалната церемония присъстваха много жители на Долни Пасарел, първият български космонавт Георги Иванов, Ивайло Иванов – председател на Инициативния комитет за изграждането на паметника, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, представители на Сдружението на българските родове от Македония, политици, общественици и народни представители от Патриотичния фронт.

Кметицата на Долни Пасарел Наталия Александрова говори пред присъстващите за подвига на Димитър Списаревски. 

Летецът-изтребител загива при боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

В София недалеч от международното летище на името на героя е наречен булевард и наблизо му е издигнат паметник. Същото име носи и улицата в село Пасарел, която води до лобното му място, в началото ѝ е поставена паметна плоча. До лобното място, в местността Стражарски дол, е изграден паметен кът за героя. Улица на негово име е кръстена и в родния му град Добрич и признателните българи му поставят още една паметна плоча. В 22-ро училище в София също е поставена паметна плоча с барелеф на капитан Списаревски. Поставена е и паметна плоча на фасадата на дома, в който живее Димитър Списаревски от 1932 до гибелта си в 1943 г., на ул. „Хан Аспарух“ 57 в София. Неговото име носи Клубът на летците - “Кап. Димитър Списаревски”.

#Списаревски #паметник #Пасарел #Втората световна война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"