Борисов: Стабилността на финансите свърши

Борисов: Стабилността на финансите свърши
A A+ A++ A

Върнахме достойнството на България в Европа, каза пред Дарик министър-председателят Бойко Борисов. Според него страната ни отново е станала прогнозируем партньор и "хората там се радват, че имаме стабилно правителство".

„През 2014 година започна нова коалиционна култура. Много партии, много хора се превъплащават, поправят или имат също ново начало. Започна съдебна реформа, пенсионна реформа, здравна реформа. Продължихме добра традиция за Коледа да дадем 50 млн. лева на българските пенсионери”, даде примери Борисов.

Той включи в позитивните резултати и изплатените гарантирани влогове от КТБ: „Три милиарди отидоха – представете си тези пари за пенсии, заплати, магистрали, мостове, култура, образование. Над 3 млрд. лева се изплатиха от 4 декември. Казвам за съжаление, защото живите пари на държавата заминават, но в същото време всички тези хора, които четири – пет месеца стояха уплашени вкъщи дали ще получат нещо, вече имат пари по сметките”.

2014 година е била нулева за европейските фондове и приходите, призна Борисов. Предходните управляващи по думите му са направили огромна поразия във финансовата система. "Стабилността на финансите свърши, това е факт”, заключи министър-председателят. Борисов припомни, че "в годините на най-тежка финансова и икономическа криза в света четири години, страната ни е давана за пример".

Никой човек по никакъв начин не е задължен да си махне парите от частните пенсионни фондове, заяви Борисов по горещата тема от последните дни.

„Национализация означава да вземеш от 1 януари парите от единия фонд и да ги прехвърлиш на друго място. Това означава национализация, ако е държавен фонда. Нищо такова не се случва и няма в момента – никой човек по никакъв начин не е задължен да си махне парите от частните пенсионни фондове”, посочи премиерът.

Според Борисов плюс от реформата е, че хората в частните фондове ще се борят за всеки клиент, както е във всяка банка. „Ще се рекламират, ще им обясняват каква доходност имат, ще им пращат всеки месец разпечатки по какъв начин се стопанисват парите на хората”, обясни той.

Борисов се оплака: "Нещото, което единствено ме плаши, е манипулацията. Бяхме жертви на манипулация веднъж, сега виждам тази манипулация втори път. Всеки, който ме познава знае, че ако ми се дадат добри и правилни доводи, не се съобразявам и ако нещо сме сбъркали и нещо не е добре изкусурено, в края на краищата държавата е обща и никак не е срамно да кажеш: „Колеги, тук сме сбъркали, връщаме се, поправяме се”. Те хората затова разчитат на нас”, каза Борисов.

"Аз като десен човек веднага бих казал: Тези, които изкарват най-много, да получават най-много, тези, които са учили най-много, да получават много повече. Защото навремето майка ми ме караше да уча, да съм отличник, а другите играеха на поляната пред нас и после – шофьори. И викат: Ама, сега ти взимаш повече, аз взимам по-малко. Аз съм се трудил, докторат съм правил, висше образование съм завършил", посочи Борисов.

"За съжаление държавата е един сбор от хора с различни възможности. И дали си ляв или десен, когато са ти поверили едно управление, трябва да се съобразяваш с всички, а не само с тези, които знаят и които могат", обясни премиерът.

На въпрос дали ще подаде оставка, ако няма подкрепата на Реформаторския блок и АБВ, Борисов отговори, че за него е важна подкрепата, която правителството е получило при гласуването на двата "най-важни за ГЕРБ закона" - за плоския данък и за предварителното отчуждение на терените за магистралите.

"Ако ние си тръгнем, какво ще стане? Септември-октомври местни избори, ако има служебнно правителство и предсрочни, какво ще стане?", попита той и прогнозира резултата: "пълна какофония в държавата".

#Бойко Борисов #премиер #фондове #Европа #финансовата система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"