Лекарският съюз одобри текста на рамков договор

Лекарският съюз одобри текста на рамков договор
A A+ A++ A

Със 155 гласа Съборът на Българския лекарски съюз даде мандат на ръководството за подписване на текстовата част с приложенията на Националния рамков договор.

12 делегати гласуваха "против", а 4 бяха въздържали се. За подписването на цени и обеми мнозинството от делегатите гласува, че се дава мандат "само в случай, че исканията на БЛС, представени на преговорите с Надзорния съвет на НЗОК бъдат изпълнени в срок до 29 декември. В противен случай, тази част от Рамковия договор няма да бъде подкрепена с подписите на БЛС, заявяват от там.

Исканията на БЛС са да се заложат прогнозни обеми, близки до тазгодишното изпълнение, които биха дали разход при непроменени цени до заложените 178 млн. лв., както и да се завишение цените за диспансерно наблюдение с една диагноза или с повече от една диагноза. Профилактичните прегледи на лица над 18 г. от 9.00 да се заплащат с 10.00 лв.

Така предложените цени завишават стойността на дейностите с около 4.975 млн. лв., изчисляват от БЛС.

Предлагаме да се увеличи цената на първичните прегледи от 18.00 на 19.00 лв. като така предложените цени завишават стойността на дейностите с около 6.930 млн. лв., посочват от съюза. Останалите средства до 10 млн. лв. да се използват за увеличаване на обемите чрез регулативните стандарти, настояват те. От там имат и конкретни искания по заплащането на определени дейности.

Процедурно, Надзорният съвет на НЗОК трябва да се събере на свое заседание и да гласува тези предложения, или да ги отхвърли. По закон, НРД трябва да бъде подписан до последния работен ден на тази година. Затова решението на Събора беше изпратено на ръководството и НС на НЗОК.

Източник: БГНЕС

#Лекарски съюз #рамков договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »