Кристалина Георгиева: В Брюксел има разбиране за ролята, която иска да играе България

Кристалина Георгиева: В Брюксел има разбиране за ролята, която иска да играе България
Кристалина Георгиева е политикът на годината за 2014-а в годишната класация на Дарик радио Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В програмата на комисията е залегнало това да имаме силна Европа от енергийна гледна точка. Това заяви вицепрезидентът на ЕК и европейски комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева пред журналисти.

В Брюксел, има пълно разбиране за това, че България очаква да играе роля в тази енергийна политика, която отговаря на нашето географско положение”, добави еврокомисарят.

В Еврокомисията има желание да се интегрират националните икономики, обясни Георгиева.

Решено, е да се подготви план за Югоизточна Европа, който да позволи в новите условия, гледайки бъдещето на енергийния съюз, да се дадат най-добри възможности за развитие, каза още Кристалина Георгиева.

„Тук говорим не само за газ, но и за всички други форми на енергетиката в нейната цялост. Това решение е взето, по него ще се работи. Предложения, които идват от страните-членки, включително от България, имат място в един нов поглед, един нов прочит, да бъдат взети под внимание”, увери тя.

Трябва да се сформира работна група на високо равнище, която ще се занимава много сериозно и отговорно с темата за енергийната ефективност, смята Георгиева.

„Имаше среща в Брюксел на министрите от региона, които са заинтересовани от "Южен поток". Това само по себе си показва, че Европейската комисия е отворена към това този проект да се реализира. Той не е стратегически приоритет поради това, че най-важните проекти от европейска гледна точка са тези, които диверсифицират и източника, и направлението", подчерта еврокомисарят и уточни, че в този смисъл източникът не е нов, но той е алтернатива за получаване на газ.

"Както знаем сега преминава през Украйна, така че в този смисъл комисията никога не е била против "Южен поток". Напротив, но иска да види проекта в контекста на това, което сега градим - енергиен съюз, един от приоритетите на новата комисия на Жан Клод Юнкер, в която аз също съм член", каза Кристалина Георгиева.

По-рано днес вицепрезидентът на ЕК и европейски комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева получи в присъствието на премиера Борисов отличието "Политик на годината за 2014-а". Такъв е резултатът от годишната класация на Дарик радио.

#Кристалина Георгиева #Европа #България #енергийна политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници