Калфин към ГЕРБ: След кризата в коалицията нека си вземат бележка

Калфин към ГЕРБ: След кризата в коалицията нека си вземат бележка
A A+ A++ A

"До голяма степен вчера имаше политическа криза в управлението и то в коалицията. Би трябвало колегите от ГЕРБ да си вземат бележка. Не бих рискувал много често да разчитам на ДПС" - така коментира пред БГНЕС гласуването на промените в пенсиония модел вчера в Народното събрание социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин.

Нито една от трите партии в Четворната коалиция не подкрепи ГЕРБ за поправките в Кодекса за социално осигуряване, които бяха приети благодарение на ДПС. "Доверието не означава изненади в последния момент в парламента", каза Ивайло Калфин. По думите му, преди сформирането на коалицията е почерпен опит от Европа, където партньорите се опитват да градят доверие помежду си.

Вицепремиерът коментира и изненадващите финтове с максималния осигурителен доход, който по предложение на Делян Добрев за малко да остане 2400 лева, вместо предложените в проектобюджета 2600 лева.

"За мен е абсолютно ясна волята на парламента и тя е осигурителният доход да бъде 2600 лева", каза Калфин. Вчера преди отмяната на приетото решение прагът да е 2400 лева той обяви, че по този начин не може да се работи и той не вижда с какво би могъл да е полезен в това правителство, ако нещата се случват по този начин.

За пенсионните промени относно частните фондове Калфин коментира, че АБВ са гласували против тези текстове, като според него проблемът е свързан процедурата за тяхното предлагане и приемане. Калфин не е против капиталовите схеми и счита, че те трябва да се насърчават, но трябва да носят и отговорност, тъй като в момента имат гарантиран по закон приход от осигурителите.

#Ивайло Калфин #ГЕРБ #доверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"