Ходорковски сочи липсата на свобода като причина за финансовата криза в Русия

Ходорковски сочи липсата на свобода като причина за финансовата криза в Русия
A A+ A++ A

Финансовата криза в Русия не е причинена само от падането на цената на петрола. Тя се дължи преди всичко на това, че обществото е загубило свободата си и доверието си във властта. Така коментира драматичните развития в руската икономика намиращият се в чужбина бивш затворник, бизнесменът Михаил Ходорковски.

За десет години нашата страна се отказа от свободата, уж в полза на благополучието. Под лозунга, че свободата никому не е нужда, че истинска свобода няма никъде, че обикновените хора не са готови за нея. Свободата бе заменена със силната ръка. С надеждата, че тази силна ръка ще нахрани, а няма да души – обяснява Ходорковски на сайта си в декларация, посветена на годишнината от освобождението му след 10 години затвор.

Властта иска да решава с кого нейните граждани трябва да правят бизнес, от кого да получат средства за обществена дейност, кого да считат за приятел и кого за враг, сочи Ходорковски.

Свободата според него има и практическо приложение. Само при свободно взаимодействие между хората е възможно създаването на богатство и благополучие.

Източник на богатство, дори и в Русия, са хората и тяхното свободно взаимодействие, а не природните ресурси, не територията, а още по-малко държавата, сочи бизнесменът.

Според Ходорковски падането на жизненото равнище в Русия се обяснява не само с поевтиняването на петрола. По-важното, смята той, е падането на доверието във властта. Дори и онези, които на думи демонстрират подкрепа за властта, тичат в обменните бюра, докато курсът на долара не се е покачил още повече, дава пример той.

#Михаил Ходорковски #Русия #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници