Съвет: Вместо да купувате подаръци, погрижете се за хората в нужда

Съвет: Вместо да купувате подаръци, погрижете се за хората в нужда
A A+ A++ A

Близо 100 години едно тайно общество се бори срещу традицията на Коледа да се подаряват ненужни подаръци, пише "24 часа" в очерк за дейността на американката Елинор Белмонт, бивша звезда от Бродуей, муза на Бърнард Шоу и съпруга на един от най-богатите мъже в света, банкера Огъст Белмонт.

Актрисата е основателка на движението SPUG - Society for the Prevention of Useless Gift Giving, което се обявява против превръщането на празника във вакханалия на портфейлите.

През ноември 1912 година бившата звезда от Бродуей държи реч в Ню Йорк, която според нея трябва да промени живота на работниците и служителите и да ги освободи от терора на консумирането. След като прекратява артистичната си кариера, за да стане съпруга на милиардер, тя се сприятелява с други известни социалистки с милиони в банката.

Една от тях е Ан Морган – дъщеря на основателя на банката JPMorgan. Те създават благотворителни фондове за жените работнички, които често са в детска възраст, подпомагайки ги с месечни ренти, за да ги отърват от 12-часовия работен ден. В рамките на тази дейност се ражда и идеята на Елинор за прекратяване на излишното харчене на пари.

“Вместо да купувате, погрижете се за нуждаещите се”, апелира тя. "Дарете обич, дарете присъствието си, дарете грижа. Не харчете пари. Коледа не е равнозначно на долари. Най-хубавият и полезен подарък е помощта, която можете да окажете на близък или съсед”, пише тя в апела си към тях.

Съюзът издържа едва няколко години. С идването на Голямата депресия идеите на Белмонт са забравени. Но макар и непопулярни, те продължават да звучат актуално дори и днес: “Коледа вече не означава любов, а пари. Ние превърнахме в търговия най-хубавото, което познаваме – даряването. Затова предизвиквам всички мъже и жени на Съединените щати да се обединят и да поискат Коледа да стане отново онова, което е била някога: празник на светлината, мира на земята и добруването на хората!”

#Коледа #подаръци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »