2 млрд.евро помощ за Украйна от САЩ, Канада и Международния валутен фонд

2 млрд.евро помощ за Украйна от САЩ, Канада и Международния валутен фонд
Петро Порошенко, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовата помощ за Украйна от САЩ, Канада и Международния валутен фонд (МВФ) може да достигне обща стойност от два милиарда евро, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„Ситуацията в Украйна изисква реакция сега, а не идната година, защото тогава може вече да е късно, обясни Туск. Ние вече сме готови. Разбира се, на Украйна няма да й бъдат дадени толкова пари, колкото действително са й нужни, защото сумата е голяма, но

тя все пак ще получи много пари

По-рано днес  президентът на Украйна Петро Порошенко и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха икономически и финансови въпроси по време на телефонен разговор. Порошенко е заявил, че в Украйна е изготвен план за реформи, като е добавил, че украинският парламент до края на текущата година трябва да гласува закона за държавния бюджет за 2015 г.

„Събеседниците са се съгласили да продължат да полагат усилия за икономическото стабилизиране на Украйна, като също така са се споразумели за продължаване на многостранния диалог за мирно нормализране на ситуацията в Донбас”, се посочва в съобщение на украинското президентство.

В изказване пред Съвета за национална сигурност и отбрана Порошенко заяви, че

конфликтът в източната част на страната гълта по 4,6 млн. евро на ден

Той посочи също, че страната, която страда от тежка икономическа криза, ще отдели 5 на сто от бюджета си за 2015 г. за отбраната срещу по-малко от един процент тази година и че догодина ще има поредица от частични мобилизации.

"Пет процента от БВП за армията е инвестиция в отбраната. Ние поставяме основите на сигурността за цяло поколение", отбеляза Порошенко. Той неотдавна внесе в парламента законопроект, който отваря пътя за присъединяване на Украйна към НАТО и настоя той да бъде одобрен възможно най-бързо от депутатите.

Новото парламентарно мнозинство си е поставило като приоритет отказа от необвързания статут, което е първата стъпка към членство в НАТО.

Западът продължава да представя причините за кризата в Украйна в лъжлива светлина

пише британският журналист Кристъфър Букър във в. "Телеграф". Той белязва, че ЕС напълно тушира собствената си роля в тази криза, чиято същност е "безжалостен стремеж да придърпа люлката на руската идентичност към своята империя".

Журналистът добавя, че реакцията на Русия, на жителите на Крим и рускоезичното население на източна Украйна е била "напълно предсказуема". По думите му можеше да се предвиди желанието на мнозинството жителите на Крим "да се обединят със страната, чиято част са били в продължение на почти два века, да не говорим за реакцията на Русия, защото пристанищата на Крим можеха да преминат към НАТО".

#Доналд Туск #помощ #МВФ #Международния валутен фонд #Канада #САЩ #Украйна #Петро Порошенко #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"