Северна Корея заплаши САЩ с жестока военна акция

Северна Корея заплаши САЩ с жестока военна акция
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Северна Корея заплаши САЩ с жестока военна акция в отговор на обвиненията за хакерската атака срещу "Сони пикчърс". По-рано беше съобщено, че Северна Корея призовава Щатите за сътрудничество в разследването на въпросната атака.

Администрацията на американския президент

Барак Обама се надява международната общност да реагира на случая

Властите вече провеждат консултации с Великобритания, Австралия и Нова Зеландия. Предполага се, че тези страни ще помогнат на САЩ да отговорят на кибератаките, зад които според Вашингтон стои Северна Корея.

САЩ също така се надяват да получат помощ от Русия, Китай, Япония и Южна Корея.

Междувременно, американските власти вече се обърнаха официално към Китай за съдействие. Според в. "Ню Йорк таймс" администрацията на Обама преди няколко дни е помолила Китай да й помогне да блокира възможностите на КНДР да извършва кибератаки. Според изданието помощта на Китай ще има крайно важно значение, защото всички системи за връзки на КНДР действат чрез контролирани от него мрежи.

Пекин още не е отговорил и изобщо

не е ясно дали ще откликне заради напрегнатите отношения между двете държави

в сферата на киберсигурността и взаимните обвинения в кибершпионаж.

В края на ноември неизвестни хакери извършиха кибератака срещу "Сони пикчърз" и отмъкнаха нейни конфиденциални данни. В мрежата попаднаха филми, които още не са пуснати за публиката, сценарий на нов филм за Джеймс Бонд, а също лична преписка на ръководството на компанията. Освен това, хакерите оставиха послание със заплахи, че ако бъде показан филмът "Интервюто", в който става дума за заговор срещу севернокорейския диктатор Ким Чен Ун, могат да бъдат извършени терористични удари. В сряда "Сони пикчърз" обяви, че отменя премиерата на филма в САЩ, планирана за 25 декември.

В петък ФБР обвини властите на КНДР в кибератака срещу компанията, а Пхенян отхвърли обвинението и предложи съвместно със САЩ разследване на случая.

#премиера #филм #Интервюто #Ким Чен Ун #Сони пикчърс #Сони #САЩ #Северна Корея #Барак Обама #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »