Журналист бил на гости при ИД: Групировката е много по-силна и опасна

Журналист бил на гости при ИД: Групировката е много по-силна и опасна
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Малцина са тези, които са имали досег с радикалната групировка „Ислямска държава“ и след това са останали живи, за да разказват. Един от тях е 74-годишният германец Юрген Тоденхьофер. Той е първият западен журналист в света, който получил широк достъп до териториите на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Новината, която донесе той обаче трябва да стресне света. По думите на ТоденХьофер групировката е "много по-силна и много по-опасна", отколкото се смята на Запад, съобщава британският вестник "Индипендънт".

74-годишният Юрген Тоденхьофер е известен германски журналист и публицист, който пътувал през Турция до Мосул, най-големия град, окупиран от ИД, след месеци на преговори с лидерите на групировката. Той планира да публикува резюме на своите "10 дни в "Ислямска държава" днес, но в интервюта с германоезични медии разкри първите си впечатления от живота при "Ислямска държава".

В интервю за сайта Der tz Тоденхьофер разкри, че отседнал в същия хотел в Бенгази като американския журналист Джеймс Фоули, който беше обезглавен пред камера от ИД през август. "Разбира се, видях ужасното, жестоко видео и едно от големите ми безпокойства по време на преговорите беше как да избегна същата съдба", споделя журналистът.

След като влязъл на територията на ИД, Тоденхьофер бил най-силно впечатлен от това, че "ИД е много по-силна, отколкото ние тук си мислим". Той допълва, че сега групировката има "измерения, по-големи от Великобритания" и е подкрепяна с "почти екстатичен ентусиазъм, който не съм срещал никога в друга военна зона".

"Всеки ден стотици бойци пристигат от цял свят. За мен това е неразбираемо", казва Тоденхьофер. Той твърди, че успял да се придвижва сред бойците на ИД, наблюдавайки техните условия за живот и екипировка. На страницата си във Фейсбук журналистът публикува снимки, които показват германски картечници Heckler & Koch MG3 в ръцете на ИД. "Някой ден тези германски картечници могат да бъдат насочени към нас", отбелязва Тоденхьофер.

Самите бойци на ИД спели в казарми, направени върху скелетите на бомбардирани къщи. Те са около 5000 в Мосул и са разпръснати толкова нашироко, че ако САЩ искали да ги бомбардират, "трябва да сравнят целия Мосул със земята", казва журналистът. Според него това в крайна сметка означава, че ИД не може да бъде победена чрез западна намеса или въздушни удари, въпреки че САЩ заявиха миналата седмица, че те се оказали ефективни. "С всяка хвърлена бомба, която улучва цивилен, броят на терористите се увеличава", коментира Тоденхьофер.

В интервю за германската телевизия "Ер Те Ел" два дни след завръщането му в Германия миналата седмица той заяви, че ИД работели усилено да се установят като функционираща държава. Според него групировката разполагала със "социални помощи", "училищна система" и за негова изненада планирала да предостави образование на момичетата.

Най-притеснително от всичко според Тоденхьофер било вярването на бойците на ИД, че "всички религии, които се съгласяват с демокрация, трябва да умрат". Според него постоянно се повтаряла идеята, че ИД иска "да завладее света" и всички, които не вярват в тълкуването на Корана от групировката ще бъде убит. Единствените други религии, които можело да се разпространяват според Тоденхьофер, били тези на "книжовните хора" – евреите и християните. "Това е най-голямата стратегия за религиозно прочистване, която някога е била планирана в човешката история", счита Тоденхьофер.

Свързани с ИД акаунти в социалните мрежи вече започнаха да отговарят на информациите на журналиста, като поздравяват коментарите му за превръщането на териториите на групировката във функциониращи общества.

Тоденхьофер планира да използва непосредствения си опит с ИД в книга за групировката. Той казва във Фейсбук, че винаги е говорил и с двете страни в 50-годишната си кариера на военен кореспондент, включително интервютата със сирийския президент Башар Асад и с членове на "Ал-Кайда", с президента на Афганистан Хамид Карзай и с лидери на талибаните. Според него ИД скоро ще се обърне към Запада за преговори с цел известно равнище на съжителство. "Единствените, които сега могат да спрат това, са умерените иракски сунити", счита журналистът и допълва: "Ако искате да победите опонент, трябва да го опознаете".

#ислямска държава #журналист #групировка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »