2014: Добрите новини, които ни накараха да се усмихнем

2014: Добрите новини, които ни накараха да се усмихнем
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

2014 няма да остане в историята като годината на добрите новини. На фона на наводненията, болестите и военните конфликти, които пряко или косвено се отразиха на страната ни, някак забравяме и за положителните неща. Това обаче не означава, че не ги е имало.

Няколко неща се случиха през изтеклата година, които предизвикаха усмивката ни и ни накараха да се чувстваме горди, че сме българи.

Спорт:

Постиженията на Лудогорец в Шампионска лига тази година със сигурност ще се споменават редом с представянето на националния ни отбор през 1994 г.

Не само че отборът драматично се класира за най-престижния клубен европейски турнир по футбол като в последните минути би румънския гранд Стяуа, но и останалите срещи на Лудогорец заслужаваха адмирации. И макар че разградският тим не е първият български представител в престижния турнир и няма да продължи в следващия етап, постижението на зелените остави своята дълбока следа в сърцата на българите.

Мачът между Кубрат Пулев и световният шампион по бокс Владимир Кличко пък бе едно от най-чаканите спортни събития през годината. Месеци на ред имаше игра на нерви между двамата боксьори, кога точно ще е датата на сблъсъка им. Все пак Пулев и Кличко се изправиха един срещу друг в зала "О2 Арена" в Хамбург. И макар че мачът продължи едва 5 рунда и Кобрата не успя да се пребори за световната титла за професионалисти в свръхтежка категория за пояса на Международната боксова федерация (IBF), цяла България бе горда с него. Не само защото българин се изправи срещу спортист от величината на Кличко, но защото и до последно Пулев не престана да повтаря „Българите сме велик народ“.

2014 г. ще остане в историята и с влизането на българин в топ 10 на най-добрите тенесисти в света. Григор Димитров успя да достигне до номер 8 в световната ранг листа. Именно през тази година той спечели и втората си титла в професионалния тенис на ниво ATP на турнира в Акапулко. Преди успехите на Димитров обаче другата ни гордост в професионалния тенис завоюва победа. Цветана Пиронкова спечели първата в живота й титла от турнир на световно ниво. Успехът на тенесистката ни бе още по-сладък, тъй като преди него тя имаше затишие в кариерата си и отпадаше доста рано на предходните турнири.

Култура:

Безспорно една от най-важните новини е обявяването на Пловдив за европейска столица на културата за 2019 г. Градът под тепетата успя да впечатли независимата комисия за подбор и тя да го предпочете пред София, Варна и Велико Търново. Пловдив успя да влезе на челните места и в престижна класация на специализирано издание, която класира най-добрите градове в света, които трябва да бъдат посетен през 2015 г.

И други български градове ще са европейски столици в следващите години, но в различни направления. Варна ще е Европейска младежка столица през 2017 г. Морската ни столица пребори конкуренцията от Португалия, Италия и Ирландия. София пък бе официално обявена за Европейска столица на спорта за 2018 г., а Бургас ще бъде Европейски град на спорта – 2015 г.

Още една добра новина за България е свързана с европейско признание. Традиционното българско ястие шопската салата спечели първо място за националните ястия в класация във Facebook. Инициативата A taste of Europe (Вкусът на Европа) бе на Европейския парламент, а родната салата събра много лайкове и стана номер едно.

Световната организация Slow Food тази година пък включи в своя списък "Съкровищницата на вкусовете" зеленото сирене на с. Черни вит, Тетевенско, смилянският боб и каракачанската овца.

Още нещо родно ще влезе в списъка на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.„Традицията на производство на чипровски килими” се нареди в списъка заедно с Бистришките баби (2006/2008) и Нестинарството (2009). Така чрез вписването му в списъка на ЮНЕСКО известният български килимарски център получава световно признание, достойно за качествата на неговата килимарска продукция.

Едва ли има някой, който ще оспори твърдението, че децата са радост, а дори и да се намери такъв човек, то трите деца – Крисия, Хасан и Ибрахим бързо ще оборят доводите му. Макар и много малки тази година малчуганите успяха да накарат цяла България , а дори и Европа да отправят взор към тях. Тримата представяха страната ни на детската Евровизия. Нашата песен "Планетата на децата" остана на една крачка от голямата победа и се класира на второ място, като отстъпи само на изпълнението на италианеца Винченцо Кантиело. За нас обаче истинските победители са нашите деца. Безспорно те притежават талант, който в бъдеще със сигурност ще е повод за още добри новини. Да не забравяме все пак, че преди Крисия да участва в Евровизия, тя успя да разчуства целия стадион преди мача Лудогорец – Валенсия.

9-годишното момиченце накара всички 42 000 зрители да настръхнат с изпълнението си на "Моя страна, моя България" на Емил Димитров и впоследствие на българския химн. Близнаците пък Хасан и Ибрахим печелят награда след награда. Дни след представянето им на Евровизия двамата взеха награди от престижно международно състезание.Те участваха в 3-тия Международен клавирен конкурс "Андрей Стоянов" 2014. На него Ибрахим завоюва второ място, а Хасан победи в четвърта група на фестивала.

Тримата малчугани обаче не са единствените деца, които са повод за безкрайна гордост. Българчетата успяха да се класират на второ място в интернет конкурс на "American protege" сред дарования от цял свят. 13-годишните Николай Маринов и Тифани Сидни Микова са децата, които тази година успяха да се преборят с връстниците си от цял свят и свириха в прочутата зала "Карнеги хол" в Ню Йорк.

История и археология:

През 2014 година се навършиха и 1000 години от смъртта на един от най-запомнящите се владетели в историята ни – цар Самуил. Годишнината бе отбелязана с редица чествания и инициативи, които продължиха няколко месеца. Сред тях бе представяне на изложбата "Самуиловият век в творбите на българските художници".

В нея творците представяха своята гледна точка за живота и делото на предпоследния владетел на Първата българска държава, като се наблягаше по-скоро на величието на владетеля, а не на трагичния му завършек.

Всъщност още през 2013 г. БНБ пусна възпоменателна монета, посветена на цар Самуил. Монетата е сребърна, с частично позлатяване с номинална стойност по 10 лв., а върху страните й са изобразени сцени от смъртта на цар Самуил и битката между българската и ромейската войска. Освен монетата обаче, 1000-годишнината от смъртта на владетеля ще е увековечена и с паметник на цар Самуил. Монументът ще се издига в градинката на църквата „Света София“, а първият камък вече е поставен.

2014 г. се открои и като година на археологическите находки. През септември водолаз намери монета само на метър дълбочина в морето край Созопол. Проф. Божидар Димитров определи находката като най-старата монета не само в България, но и в света. Монетата тежи едва 0,63 г и е 1/24 част от статера. Сечена е през втората половина на VІІ век пр.Хр., така че е поне от 2650 години и е използвана в държавата Лидия.

В същото време тази година тръгна и ремонтът за реконструкцията на кръстовището на Лъвов мост. По време на изкопните дейности археолозите откриха множество малки находки от различни епохи. Ремонтът бе временно замразен, а учените се натъкнаха на първото в България мостово съоръжение с висока степен на запазеност от римската епоха. Освен него бяха намерени и различни предмети от античността и от османско време. В крайна сметка находките бяха спасени и ремонтът завършен. Реставрирани бяха и емблематичните четири лъва. На мястото са изложени и специални фундаменти и двe отломки от античния римски мост от IV век.

Други:

През 2014 г. още нещо ни даде повод за гордост. Островът "Света Анастасия" се сдоби със свой управител и бе отворен за посетители. Той е единственият остров в България, превърнат в туристическа атракция. На „Света Анастасия“ посетителите се радват на музей, разказващ историята на острова, църква с възстановени стенописи, датиращи от XIV век, къща за гости с неповторима гледка. Сред атракциите са и възможност за пренощуване в истинска монашеска килия и лекарна, предлагаща целебни отвари от билки, отглеждани на място. Всичко това много бързо превърна „Света Анастасия“ в предпочитана дестинация за туристите, като само за няколко месеца островът бе посетен от над 45 000 души. Не случайно „Света Анастасия“ се нареди на трето място в класацията "Чудесата на България".


2014 година изтече. Добра или лоша, времето ще покаже, но както казват хората, доброто се откроява най-ярко на фона на лошото. Пореден пример за това е сплотяването на нацията ни, след опустошителните наводнения, които ни сполетяха това лято и трагедиите случили се в Горни Лом и Мъглиж. Стотици доброволци се втурнаха да помагат кой с каквото може на потърпевшите от наводненията първо във Варна и Добрич, а след това и в Мизия и останалите засегнати места. Дарителски кампании бяха организирани за набиране на средства за пострадалите. Мнозина пък дадоха личен пример как се протяга ръка на човек в беда. Безброй са случаите, но някои от историите трогнаха цялата нация. Такъв е примерът на мъжа, който с личния си микробус няколко пъти обиколи страната, за да събере помощи за пострадалите в наводненията. Жестът на двете сестри полусираци, които решиха да се откажат от стипендиите си и да ги дарят на братята от село Средогрив, чиито родители загинаха във взрива край Горни Лом, пък се превърна в символ на милосърдие. Примерите за благотворителност са безброй...

Добрите новини на 2014 г. сякаш останаха в сянката на бедствията и трагедиите, но това не означава, че те не са се случили. Макар и малко те предизвикаха усмивката ни тази година и ни накараха да се чувстваме горди. А в крайна сметка накрая трябва да е опитаме да помним само хубавото и да си пожелаем през 2015 г. везните да натежат повече към добрите новини и те да засенчат лошите.

#спорт #археология #история

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"