БСП иска оставката на проф. Тодор Танев, „допуснал крупен духовен провал”

БСП иска оставката на проф. Тодор Танев, „допуснал крупен духовен провал”
БСП заявяват, че всеки индивид с достойнство, при наличието на такива, позорящи факти, би подал веднага оставка, заради усещането си, че е допуснал крупен духовен провал. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП ще постави в парламента въпроса за незабавната оставка на просветния министър проф. Тодор Танев, ако той сам не си я подаде. Това се казва в позиция на партията по повод изказванията на министъра на образованието по време на открит урок в СОУ "Христо Ботев" във Враца. На него Танев заяви, че Ломоносов не е направил нищо, а Фредерик Жолио-Кюри е пълна нула в науката.

Професорът посъветвал децата също така да се държат „докрай” с маджари, евреи, арменци, „както те са докрай с нас”... „докато не омекнат”. 

БСП обяви поведението на Тодор Танев като "един от най-скандалните епизоди в културния живот на Следосвобожденска България". Според тях министърът на образованието и науката Тодор Танев се е погаврил с институцията, която представлява, както и с високото си звание на професор.

БСП посочват, че Танев дава "крайно негативни и подигравателни оценки и характеристики на възлови имена от науката, превърнали се в символ на обществения прогрес".

"Недопустимо е омаловажаването на делото и приносите на френския учен Фредерик Жолио-Кюри, заради участието му в антифашистката съпротива. Недопустимо е пренебрежителното отношение на министъра към Михаил Ломоносов, основоположника на руската наука и изящна словесност. Недопустимо е и подценяването на научния принос и обществена дейност на проф. Асен Златаров заради книгата му „ В страната на Съветите", отбелязват от БСП.

Те заявяват, че всеки индивид с достойнство, при наличието на такива, позорящи факти, би подал веднага оставка, заради усещането си, че е допуснал крупен духовен провал. 

"Като министър от квотата на Реформаторския блок г-н Танев нанася удар и върху мита за "красивите и умните" негови съратници – протестъри, които преди една година окупираха Софийския университет, давайки заявка, че те са носители на образованието и културата, на "новия морал", посочват още от БСП в позицията си.

Във вторник проф. Тодор Танев написа в профила си във Фейсбук, че целта на урока във Враца е била да се покаже на учениците, че има и различна гледна точка. Министърът поднесе искрените си извинения на всеки, който се е почувствал засегнат от тази ситуация и от тенденциозната интерпретация на думите му в един неофициален разговор с ученици и учители.

Професорът бе подкрепен и от лидера на ДСБ Радан Кънев, който написа в социалната мрежа: "Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват...". Кънев коментира още, че "със сигурност е далеч по-безопасно да говорим с клишета...Прав си професоре, от такова интелектуално снишаване страда цялото общество - наука, образование, култура, политика. Добре, че има хора като теб на публични позиции".

#БСП #поиска #оставка #проф. Тодор Танев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"