Уинстън Чърчил се увличал по исляма, виждал се като паша

Уинстън Чърчил се увличал по исляма, виждал се като паша
A A+ A++ A

Наскоро намерено писмо разкрива, че близките на Уинстън Чърчил са го молили да не приема исляма, съобщава британският "Индипендънт".

Премиерът, който изведе Великобритания до победа през Втората световна война, очевидно е бил толкова запленен от исляма и източната култура, че семейството му е написало писмо в опит да го разубеди да приеме чуждата вяра, разказва вестникът.

В писмо от август 1907 година бъдещата му снаха е написала: „Моля те, не ставай мюсюлманин, у теб забелязах уклон към Изтока и желание да живееш като паша”, пише в писмото, ,цитирано от "Фокус".

„Ако се запознаеш с исляма, покръстването ти може да стане по-бързо, отколкото дори си предполагал, това е повик на кръвта. Мисля, че разбираш какво имам предвид. Бори се срещу това”, пише още в писмото.

Текстът, който е открит от историка в Кеймбриджкия университет Уорън Доктър, е написан от лейди Гуендолин Бърти, която се е омъжила за брата на Чърчил.

„Чърчил никога не е мислил сериозно да сменя вярата си”, казва д-р Доктър. „По това време той е бил малко или много атеист. Въпреки това е бил възхитен от културата на мюсюлманите, което е нещо обичайно за Викторианската епоха”.

Чърчил е имав възможността да придобие представа за ислямското общество като войник в британската армия в Судан. В писмо до лейди Литън през 1907 година той пише, че „би искал да е паша”. В приятелска обстановка Чърчил се е обличал с арабски дрехи, като е споделял това увлечение с добрия си приятел – поета Уилфрид Блънт.

#Уинстън Чърчил #мюсюлманин #паша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"