Евразийският икономически съюз официално заработи

Евразийският икономически съюз официално заработи
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A
Евразийският икономически съюз (ЕАИС) официално заработи от днес, а Евразийската икономическа общност спиря дейността си. В съюза влизат Русия, Беларус и Казахстан.

ЕАИС беше създаден въз основа на Митническия съюз на Евразийското икономическо пространство за укрепване на икономиките на страните членки и сближаването им, както и за модернизиране и повишаване на конкурентоспособността на държавите в него на световния пазар.

На 1 януари 2012 година Русия, Беларус и Казахстан създадоха Единно икономическо пространство или общ пазар, а на 1 юли 2010 година учредиха Митнически съюз.

Парламентът на Армения ратифицира на 4 декември 2014 година договора за присъединяване на страната към ЕАИС и от 2 януари страната става пълноправен член, а Киргизстан се очаква да влезе официално през май, след като на 23 декември подписа договор за присъединяване.

Страните от ЕАИС планират да продължат икономическата си интеграция през идните години. Висшият евразийски икономически съвет е орган на съюза, в който влизат държавните ръководители на страните членки на ЕАИС.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"