Максим Бехар: PR в дванайсет без пет

Максим Бехар: PR в дванайсет без пет
A A+ A++ A

Статията е публикувана в рубриката "Без филтър" на агенция БГНЕС

Странна професия е PR-ът... От една  страна, е суперкреативна, от друга, много отговорна, а от трета – тотално неразбрана.

Всъщност PR е възможно най-етичната и почтена професия. Ако си купиш кило развалени ябълки от пазара и чак вкъщи се усетиш за това, ще се върнеш ядосан, ще замериш продавачката, ще й се накараш и толкова. Няма дори да намесиш в цялата тази разправия думи като "етика" или "почтеност".

Ако обаче един PR експерт реши да си затвори очите и да продаде – образно казано – "развалените ябълки", украсени с едно приятно за четене съобщение за пресата и то да достигне до милиони хора...  Тогава вече целият този казус излиза от локалната пазарна разправия. Ето защо да си точен, етичен и почтен е основното правило в този бизнес.

От друга страна обаче, България е единствената държава в света, в която изразът "да си правиш PR"  е много повече негативен, отколкото професионално обвързан...  И така, всеобщо е мнението, че PR си правят политиците, за да изглеждат по-умни, PR си прави и бизнесът, за да продава по-добре или да изглежда по-атрактивен... PR си прави даже и шоубизнесът, като показва силиконовите си постижения... А пък и стотици странно облечени хора обикалят бутици, заведения и клубове, раздавайки засукани визитки с двете заветни букви под името на приносителя – PR.

Това си е България.  Красивата, интелигентната, европейската, емоционалната. Ние, българите, обичаме да слагаме какви ли не определения за всичко ново, което се появява край нас. И затова няма как да не спомена и абсурдното усещане, че щом в нещо има въвлечен PR, значи сега ще се лъже и ще се мами...

Точно обратното. Public relations е един от най-точните, най-прозрачни и почтени бизнеси в цялата човешка  история. Дори само двете думички в названието говорят за това – тотално публичен и прозрачен, базиран на отношения на едни хора с други хора или с клиентите на тези други хора.

Лъжливата новина, измислената, изкуствената новина се разпознава на секундата от медиите и нито една PR компания няма шанс да оцелее, ако разчита на нея.  Всички професионалисти разбират тази елементарна истина и затова и професията ни става все по-престижна...

Естествено, най-важната причина за това е "цунамито" на социалните медии. И причината е не защото те са бързи, интерактивни, интересни и всеобхватни, а просто защото носят най-голямата гаранция за своята независимост – не могат да бъдат нито теоретично, нито на практика купени. От никого и на никаква цена.

Всъщност именно социалните медии са големият шанс  бизнесът Public Relations да изчисти от себе си всякакво съмнение,  че би могъл да помогне на хора или компании да заблудят обществото. Ако в основата на един бизнес е прозрачността, това само по себе си означава, че той е почтен.

Когато преди десетина години написах първия в България "Стандарт за бизнес етика", сега подписан от хиляди фирми в цялата страна, обикалях България да го представям и най-честият въпрос, който ми задаваха, беше: "А какво всъщност е бизнес етика?". Дори и преди десетина години времената бяха такива, че за много хора това беше съчетание от две думи, които май много не си подхождаха. Отговорът ми беше пределно простичък и ясен: да правим печалбите си прозрачно.

И настина – всяко прозрачно нещо е почтено, всяка прозрачна бизнес стъпка е морална, всяко прозрачно послание стига до хората много, много по-бързо и точно, отколкото казаното с недомлъвки и заобикалки. В бизнеса сме, за да печелим, естествено. Но когато това става пред очите на всички, няма как да не е етично.

Затова и сега вече сме в "дванайсет без пет" България да разбере, че всъщност PR бизнесът е този, който гарантира, че прозрачната и почтена комуникация в едно общество е залогът, че то ще оцелее и ще се развива. Тълкуването на "прави си PR" като нещо нередно и нечестно скоро ще бъде забравено.

Ако точно в тези пет минути обаче разберем колко е необходим този бизнес сега, за да създадем по-добър образ на България в чужбина, за да направим другите бизнеси край нас почтени, за да разкажем в социалните медии как трябва да се развиваме още по-бързо..., толкова по-ясно и точно ще знаем какво е PR.

И сред хилядите дефиниции за този бизнес и аз си имам своя: да казваш истината така, че да се хареса. И в тази дефиниция има само една ключова дума, без която не можем. Истината.

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

--------------

Максим Бехар е един от водещите PR експерти в България. Целият му живот е свързан с публичните комуникации. През 1994 година създава и до днес управлява известната PR компания M3 Communications Group, Inc. Започва кариерата си като журналист. По-късно е един от създателите на в. "Стандарт" (1992 г.). През 1999 г. е първият български член на IPRA, а от 2005 г. е единственият българин – член на American Public Relations Society. От 2009 до 2011 е председател на Българската асоциация на PR агенциите. През февруари 2012 година е един от участниците във встъпителния дебат на Световния PR форум в Давос, чийто член на Борда е от 2010 година. Ентусиазиран е от възможностите, които носи модерният свят на високи технологии и нови медии. Голямата му страст са технологичните новости, които му помагат да е в крак с динамичното време в бизнеса и комуникациите.

#Максим Бехар #PR #връзки с обществеността #M3 Communications Group

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници