Петко Сертов се върна в България

Петко Сертов се върна в България
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Петко Сертов се е върнал в България. Бившият шеф на ДАНС е минал границата ни около 1:30 часа снощи на ГКПП-Кулата. Новината е обявил министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Сертов е минал граничния пункт с лек автомобил, в който са били и съпругата му, и брат му.

Министърът уточни, че към момента Сертов е снет от издирване. Бившият председател на ДАНС е обяснил на границата, че е претърпял пътен инцидент в Гърция и се е наложило някакъв тип лечение.

"Сертов заяви съвсем доброволно, че е претърпял лек инцидент в Гърция, което е наложило лечeнието му в южната ни съседка”, обясни Вучков.

Сертов изчезна на 5 декември миналата година. Той бе обявен за издирване и чрез Интерпол и Шенгенската информационна система.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи преди Коледа, че Сертов се е регистрирал в гръцки хотел на 20 декември, и го призова да отиде в някое полицейско управление, за да се прекрати процедурата по издирването му.

Петко Сертов бе първият директор на ДАНС от създаването на агенцията през 2008 г. до лятото на 2009 г., когато бе освободен от агенцията. След като е назначен с указ на президента, Сертов предлага кандидатурите на двамата си заместници - Иван Драшков (дотогавашен директор на Национална служба Сигурност (контраразузнаването) и Николай Николов (дотогавашен директор на Служба "Сигурност - Военна полиция и Военно контраразузнаване".

Персоналните си предложения за заместници Петко Сертов обосновава така: "Това е един логичен подход, и двамата са доказани професионалисти, което недвусмислено показва професионалния подход и посока на работа на ДАНС".

Впоследствие той оглавяваше и създадения през 2009 г. Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Сертов бе начело на центъра до март месец миналата година, когато бе освободен от премиера в оставка тогава Бойко Борисов.

#Петко Сертов #ДАНС #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »