Спирането на влакове провокира протести в страната

Спирането на влакове провокира протести в страната
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съкращаването на влакове остави стотици българи без транспорт. Напрежение има в цялата страна. В понеделник сутрин на жп гара Габрово започна протест срещу съкращаването на линиите. Протести имаше и в Карлово. Десетки излязоха на релсите и спряха с телата си пътническия влак София-Бургас. По този начин те протестираха срещу спирането на 12 влакови композиции в региона.

Най-засегнати остават жителите на Клисура, тъй като през зимата там не слизат автобусите.

Над 2000 подписа събраха в Русе срещу закриването на влакове. Хора са притеснени, заради решението от 1 февруари да се спре сутрешният влак Русе-Варна и следобедният от Варна за Русе. Линията се ползва предимно от студенти и пенсионери.

Русенци са притеснени най-много от решението от 1 февруари да се спре сутрешния влак Русе-Варна и следобедния от Варна за Русе. Те се ползват изключително много от студенти, пенсионери и инвалиди, както и от хората от малките населени места, които се придвижват към работните си места. Срещу тази стъпка се изказаха вече и русенски депутати, които ще лобират за запазването на това направление. Още повече, че става дума за първата в България жп линия Русе-Варна, която е на 149 години. Според неофициална информация има някакъв шанс линията да не бъде спряна, но дали това е така, ще стане ясно на 1 февруари.

От днешния понеделник Русе губи връзка с влаковете от Горна Оряховица в посока Стара Загора и от Царева ливада за Габрово, които вече са спрени.

Припомняме, че всеки четвърти пътнически влак у нас ще бъде спрян от началото на февруари. 38 композиции вече не се движат по релсовия път, а десет линии на БДЖ съкратиха маршрута си. Причината - орязаната с 40 млн. лв. субсидия за държавната железница.

Новото разписание на БДЖ влезе в сила от средата на декември. Разчетите в него са направени на база проекто-бюджет. На 20 декември обаче, по време на среднощното правителствено заседание, когато "градусът" в залата сериозно се покачи, държавниците приеха Бюджет 2015 г. С него парите за железницата автоматично намаляха с около 40 млн. лв. Така компанията се оказа в задънена улица, без право на глас и принудена да съкрати десетки пътнически влакове.

А още от следващия месец нови близо 90 влака ще бъдат спрени. Според синдикатите влошеното финансово състояние на БДЖ ще доведе и до съкращаване на персонал.

Силната обществена реакция принуди БДЖ официално да даде възможност на синдикати и неправителствени организации да предложат алтернативен вариант за управление. До момента желаещи да спасят БДЖ обаче няма.

#София #влакове #протест #БДЖ #Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"