Превеждат новия брой на "Шарли ебдо" на 16 езика в милионен тираж

Превеждат новия брой на "Шарли ебдо" на 16 езика в милионен тираж
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Въпреки кървавия атентат в редакцията на "Шарли ебдо" в сряда, сатиричното издание готви 1-милионен тираж идната сряда, когато ще излезе по график. В него ще бъдат публикувани карикатури на пророка Мохамед, както и други, за да се покаже, че „няма да се отстъпи нищо" пред екстремистите, които искат да попречат на работата на списанието, разкри адвокатът на френския седмичник. 

Специалното издание, което ще бъде издадено в сряда, ще бъде преведено „на 16 езика" за читателите по света, разкри един от колумнистите на списанието.

Припомняме, братята Куаши нападнаха редакцията на списанието и убиха 12 души миналата сряда, включително петима основни карикатуристи на „Шарли ебдо" и трима служители на изданието. Терористите обявиха, че нападението е, за да си „отмъстят за пророка Мохамед", който на няколко пъти бе представян от списанието в карикатури.

Братята Шериф и Саид Куаши твърдяха, че са от „Ал Кайда" в Йемен. В петък те бяха убити заедно с Амеди Кулибали, който организира отделни нападения срещу цивилни в еврейски магазин и полицай в Париж.

Общо 17 души и трима терористи загинаха след тридневен терор във Франция.

Междувременно мюсюлманска организация заяви, че над 50 антимюсюлмански инцидента са регистрирани във Франция след нападението срещу "Шарли ебдо". Инцидентите включват 21 съобщения за стрелба по ислямски сгради или хвърляне на някакъв вид гранати по тях, както и 33 заплахи, съобщи говорителят на отдела за наблюдение на Централния съвет на мюсюлманите във Франция.

В края на миналата седмица полицейски източници съобщиха и за расистки надписи по фасадите на няколко джамии в страната, както и лозунги с подкрепа на атакуваното издание.

#Шарли ебдо #Франция #Париж #Куаши #Ал Кайда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"