Разработва се система за оценяване на личните лекари

Разработва се система за оценяване на личните лекари
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Здравното министерство разработва система от критерии за оценка на личните лекари. Идеята е в края на годината чрез нея да стане ясно как джипитата са се справили със задълженията си. В същото време се готви и национална програма за бонификация на добрите резултати на личните лекари. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов във Велико Търново.

„Първите 10%, т.е. около 470 от тях, които са получили най-добри резултати, т.е. най-добри резултати за нашето лечение, което включва както клинични резултати така и стойността на това лечение, количество, нужда от постъпване в болница или в друго специализирано заведение, ще получат масивна сума пари като бонификация. Така работата им да бъде насочена към излекуване, а не към регистрация на заболявания”, посочи Москов.

Здравният министър заяви още, че в момента по регистър личните лекари са 4700, като недостик на медици има в определени населени места, за разлика от други, където те са свръхконцентрирани.

По думите на Москов ще бъде приложена и изцяло нова философия за заплащането на лекарствата. Тя предвижда 100 процентово плащане от страна на солидарния фонд на всички медикаменти, които са достатъчни за лечението на дадено заболяване.

В аптечната мрежа те ще бъдат маркирани в зелен цвят. Така ще бъде прекратена практиката да се лансират лекарства на определени фармацевтични компании, допълва Дарик.

Според зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков от тази година ще бъде променена и наредбата за специализации на млади лекари. Тя няма да е платена, а всеки млад специализант ще може да сключва трудов договор със съответното здравно заведение, което има нужната акредитация.

#система #лични лекари #оценка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"