Борисов: Москва ще ни каже до часове дали ще има "Южен поток"

Борисов: Москва ще ни каже до часове дали ще има "Южен поток"
Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква развръзка за "Южен поток" до часове.

„Имам уговорка да се чуя довечера със зам.-председателя на Еврокомисията и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович след преговорите му днес в Москва“, обяви пред "Стандарт" Борисов.

В сряда заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович пристига на официално посещение в Москва, за да обсъди всички аспекти на енергийното сътрудничество между Русия и ЕС. Еврокомисарят ще поиска Русия отново да изясни позицията си за проекта "Южен поток", макар че енергийният министър Александър Новак бе потвърдил пред него в телефонен разговор, че Москва преустановява проекта.

Бойко Борисов съобщи, че Шефчович, който преговаря от името на България, ще съобщи дали Русия окончателно се е отказала от проекта и каква е позицията й за газовия хъб.

„Министерството на енергетиката ни вече е готово с предложението за изграждане и управление на разпределителния център. Интерконекторът с Гърция може изцяло да се финансира с 250 млн. евро от Европейската комисия“, каза още Борисов.

На 1 декември руският президент Владимир Путин заяви по време на официалното си посещение в Турция, че при сегашните обстоятелства Русия не може да продължи проекта "Южен поток", включително и заради неконструктивната позиция на Европейския съюз. За да отговори на нуждите на Турция, Руската федерация ще изгради нова газопреносна система. По-късно, ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че проектът "Южен поток" е закрит.

#Марош Шефчович #Шефчович #Русия #ЕС #Бойко Борисов #Борисов #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници