ЕК се надява следващата среща за "Южен поток" да е в София

ЕК се надява следващата среща за "Южен поток" да е в София
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Надявам се първата среща на работната група за газопровода Южен поток на високо ниво да се проведе в София, заяви заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович пред РИА Новости.

В сряда Марош Шефчович пристигна на официално посещение в Москва, за да обсъди всички аспекти на енергийното сътрудничество между Русия и ЕС. Еврокомисарят ще поиска Русия отново да изясни позицията си за проекта "Южен поток", макар че енергийният министър Александър Новак бе потвърдил пред него, че Москва преустановява проекта. Шефчович ще преговаря с властите в Москва от името на България.

"Ние взехме предвид спирането на проекта от руска страна. Нашата позиция остава непроменена: Всеки проект в областта на енергетиката, засягащ ЕС, трябва да бъде в синхрон с правилата на Брюксел. Българското правителството се стреми да развива газовите пазари и чрез развитите на инфраструктурните връзки на страната в региона ", заяви еврокомисарят Шевчович.

През декември Европейската комисия и страните от Европейския съюз, участващи в проекта решиха да създадат работна група на високо ниво за развитието на газовата инфраструктура във връзка с решението на руския президент Владимир Путин да спре този проект. Предполага се, че първата крачка ще бъде разработването на план за интеграция на пазара на синьо гориво в Югоизточна и Централна Европа.

#Марош Шефчович #Шефчович #Русия #ЕС #Бойко Борисов #Борисов #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"