Шефчович: ЕС е готов да купува газ от Турция

Шефчович: ЕС е готов да купува газ от Турция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ЕС е готов да купува газ от Турция. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, който е на посещение в Москва.

"ЕС е готов да разгледа предложението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер за покупка на 50-60 млрд. куб. м. руски газ от Турция", уточни Шефчович.

От своя страна руският министър на енергетиката Александър Новак посочи, че работата по енергийния диалог Русия-ЕС ще бъде възобновена в рамките на месец. Новак поясни, че по време на срещата с Шефчович, са били обсъдени и теми като "Турски поток" и въпросите за газа и електроенергетиката.

"Енергийното сътрудничество между Европейския съюз и Русия ще бъде обсъдено на срещата на външните министри на ЕС на 19 януари", добави Шефчович.

В същото време той заяви, че предложението да се прехвърли продажбата на руски газ от Украйна в Турция нанася щети по имиджа на "Газпром".

Днес заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович е на официално посещение в Москва, за да обсъди всички аспекти на енергийното сътрудничество между Русия и ЕС. Еврокомисарят трябваше да поиска Русия отново да изясни позицията си за проекта "Южен поток". По-рано стана ясно, че президентът на "Газпром" Алексей Милер още веднъж е потвърдил края на проекта "Южен поток".

#Марош Шефчович #Русия #Южен поток #Турция #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"