Грип, настинка или грипоподобно състояние – каква е разликата?

Грип, настинка или грипоподобно състояние – каква е разликата?
A A+ A++ A

Висока температура, втрисане, неразположение, болки в мускулите, главоболие, кихане, кашлица, възпалено гърло, дразнене и отделяне на секрет от носа – всички тези симптоми могат да преминат за ден, а могат да са и признак на заболяване с възможни сериозни усложнения.

Настинка. Най-безобидното състояние, което може да наруши ежедневието ни, е настинката. Развива се постепенно 12-24 часа след преумора, излагане на неблагоприятни климатични условия (студ, вятър, дъжд, мокри дрехи, вентилатор или климатик). Симптомите започват с чувство на лека умора, отпадналост, безразличие към работата, намален апетит, желание за заемане на легнало положение и почивка. Често се съчетават със суха кашлица, кихане, „запушен“ нос и отделяне на секрети от носа, възпалено и болезнено гърло. По-рядко има и главоболие, светлобоязън, сухота в устата. Състоянието се влошава в течение на няколко дни, повлиява се от общоукрепителни мерки и почивка и се самоограничава с възстановяване на нормална активност до 1 седмица. Внимание! Настинката е неинфекциозно състояние и не се повлиява от прием на противовирусни или антибиотични препарати, а напротив. Прилагането на последните може да спомогне за намаляване съпротивителните сили на организма и при добаване на инфекциозен агент – вирус или бактерии, да се развие по-сериозно заболяване.

Грип. Много лесно хората се самодиагностицират с грип.  Ето как да го отличим от настинката:  Телесната температура при грип се покачва над 38,3 градуса и се задържа за 3-4 дни, болките в мускулите и ставите са силни, има втрисане и необяснима умора. Всички симптоми се развиват внезапно – часове до няколко дни, след контакта ни с вируса в зависимост от инфектиращата доза и състоянието на имунната система. Кашлицата е суха, дразнеща и непродуктивна. Характерни за грипа са дискомфортът и болката в гърдите. Главоболието се развива при около 80% от заболелите. Кихането не е характерно. По-рядко в сравнение с настинката се развива запушване на носа и отделяне на секрет, болезнено гърло. Може да има зачервяване на очите и сълзене. Терапията се ръководи от лекар, като при тежките случаи е важно противовирусното лечение да започне до 48 часа от началото. При лица с повишен риск, сред които деца, възрастни хора, бременни и със снижен имунитет, грипът често протича с усложнения – пневмония, неврит, възпаление на мозъка, токсичен шок синдром. След преболедуване  човек развива имунитет срещу конкретния вирусен щам и не се разболява в продължение на няколко месеца от него. Ваксините срещу грип предпазват от заболяване от съответния щам вирус или заболяването протича по-леко.

Остри респираторни заболявания. Споменаваме ги най-общо с идеята, че съществуват голям брой други вируси, които причиняват подобни на грипа оплаквания, но протичат различно и се усложняват по различни от грипа механизми. Грипната ваксина не ни предпазва от тях.

Преди всичко трябва да знаем кога да потърсим лекарска помощ и да не се самолекуваме с притивовирусни средства и антибиотици.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »