САЩ и Бъргария ще си сътрудничат в четири сфери

САЩ и Бъргария ще си сътрудничат в четири сфери
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Външният министър Даниел Митов и държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъдиха сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността; енергийната сигурност и диверсификация; и върховенството на закона.

Те се споразумяха да продължат сътрудничеството си посредством работни групи в следните области:

- Сигурност и отбрана: Изправени пред драматично променена среда на сигурност в Европа и транснационалната заплаха от тероризъм, България и САЩ се споразумяха да работят за повишаване на регионалната сигурност – включително чрез съвместни учения, изпълнение на Плана за готовност за действие на НАТО, действия за заздравяване на стабилността и сигурността и усилия за насърчаване на трансатлантическата интеграция на Югоизточна Европа. Съединените американски щати се ангажираха също да работят с България и други съюзници в подкрепа на усилията на България да модернизира въоръжените си сили и да ги направи по-съвместими с НАТО.

- Енергийна сигурност: България и САЩ са ангажирани да работят за подобряване на енергийната сигурност на България чрез по-голямо разнообразие на доставките и разпределението, в това число посредством повишена взаимна свързаност със съседните страни. България и Съединените американски щати ще работят заедно и с Европейския съюз за заздравяване на инвестиционния климат с оглед привличането на интереса на частния сектор.

- Върховенство на закона: САЩ приветстват решимостта на България да предприеме значителни реформи в областта на върховенството на закона, в съответствие и с глобалната инициатива Партньорство за открито управление, в това число реформа на съдебната система, заздравяване на правните институции и мерки за борба с корупцията посредством повишаване на прозрачността при обществените поръчки и др. България и Съединените американски щати ще продължат да си сътрудничат в борбата срещу корупцията и международната организирана престъпност посредством професионален обмен и споделен опит.

- Образование и връзки между България и САЩ: България и Съединените американски щати са ангажирани да подобрят взаимното разбиране и трайните връзки между двете страни посредством възможности за образователен и културен обмен по линия на програмата „Фулбрайт” и други механизми на официален и неофициален обмен, както и да изградят трайни взаимоотношения между участниците в програмите за обмен от двете страни.

 

 

 

 

 

#Даниел Митов #Митов #Джон Кери #Кери #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници