Кунева: Да действаме като Румъния - всички корумпирани в затвора

Кунева: Да действаме като Румъния - всички корумпирани в затвора
Меглена Кунева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът Меглена Кунева предлага в България да се приложи румънският модел за борба с корупцията. Изявлението бе направено след срещи с прокурор Лаура Кьовеси, ръководител на румънската Национална дирекция по антикорупция и Хория Джорджеску, председател на Националната агенция за интегритет, в Букурещ.

„Очевидно е, че в северната ни съседка Механизмът по сътрудничество и оценка дава резултати и България може да почерпи опит от добрите практики“, коментира Кунева.

Тя посочи, че структурите, които трябва да се преборят с корупцията по високите етажи на властта, трябва да са независими и да не бъдат обект на политически натиск. Според нея, ключови за борбата с корупцията са още административният капацитет, разследването на сигнали за злоупотреби и проверките за необяснимо забогатяване на държавни служители.

На 6 януари 2014 г. Върховният касационен съд на Румъния осъди бившия румънски премиер Адриан Нъстасе на четири години затвор за вземане на подкуп. Съдът реши също от семейство Нъстасе да бъде конфискувана и сумата от 1,8 милиона леи (около 900 000 лева), а Букурещката адвокатска колегия изключи бившия румънски премиер, който изтърпява присъдата си в букурещкия затвор “Рахова”, от редиците си, защото е засегнал имиджа на професията.

На 30 януари 2014 г. Върховният касационен съд на Румъния потвърди присъдата от пет години затвор на бившия министър на транспорта Релу Фенекиу. Фенекиу бе осъден за злоупотреба със служебно положение в ущърб на обществения интерес.

Освен това осем обвиняеми, почти всички от тях големи имена в румънския футбол, получиха окончателни присъди затвор с различен срок по най-голямото дело за корупция при осъществяването на трансфери на футболисти в чужбина. 

Ефективни присъди получаха и бизнесменът, бивш политик и бивш мажоритарен собственик на “Рапид Букурещ” Георге Копос, генералният мениджър на “Стяуа” Михай Стойка, бившият акционер в “Динамо” Кристиан Борча, бившият мениджър Йоан Бекали, мениджърът Виктор Бекали, бившият президент на “Глория Бистрица” Жан Пъдуряну, бившият футболист Георге Попеску и бившият акционер в “Динамо” и в “Университатя Крайова” Джиджи Нецою. Държавният глава на Румъния бе подложен на обществен натиск, за да помилва бившия футболист Джика Попеску заради спортни заслуги за Румъния, но той отказва да го направи и Попеску остана в букурещкия затвор “Рахова”.

Не се отърва от присъда и един от най-богатите румънски бизнесмени - Дан Адамеску, който бе поставен в началото на юни 2014 г. в предварителен арест по подозрение, че е дал подкупи на двама съдии, за да постигне благоприятни съдебни решения.

Изпратените на съд за корупция на по-ниско ниво са над 300 души.

#Меглена Кунева #Кунева #Румъния #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"