Ердоган обвини "Шарли ебдо", че подклажда расизъм

Ердоган обвини "Шарли ебдо", че подклажда расизъм
Реджеп Ердоган Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че френското сатирично издание "Шарли ебдо" подклажда омразата и расизма.

"Списанието е известно с провокативните си публикации за исляма и християнството. Това не е свобода, а се равнява на всяване на терор чрез намеса в свободата на другите. Няма безгранична свобода.", коментира Ердоган, цитиран от АФП.

Пред група бизнесмени в Аткара, турският президент настоя, че мюсюлманите очакват същото уважение към Мохамед, което отдават на юдейските и християнските пророци.

"Те могат да бъдат атеисти, но трябва да уважават това, което е свято за мен. Ако не го направят, това е провокация, наказуема от закона. С действията си те подклаждат омраза и расизъм.", категоричен бе Ердоган.

Повод за коментара е новият брой на „Шарли ебдо“, който бе публикуван в сряда. Корицата на новия брой на сатиричното издание е илюстрирана с пророка Мохамед и е с тираж 3 милиона копия. На нея има изображение на плачещия Мохамед, който държи табела с надпис "Аз съм Шарли", под заглавие "Всичко е простено". Фонът е зелен, какъвто е цветът на исляма.

В началото на седмицата Ердоган обвини западните страни в лицемерие по повод кървавите атентати в Париж миналата седмица.

"Двуличието на Запада е очевидно. Ние като мюсюлмани никога не сме участвали в тероризъм. Това, което стои зад тези зверства е расизъм, език на омраза и ислямофобия", каза още Ердоган.

 

#Реджеп Ердоган #Ердоган #Франция #Париж #Шарли ебдо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници