РИА Новости цитира наш икономист: Българската енергетика премина под контрола на САЩ

РИА Новости цитира наш икономист: Българската енергетика премина под контрола на САЩ
Нина Дюлгерова Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският икономист Нина Дюлгерова смята, че енергийният сектор на страната попада напълно под влиянието на САЩ. Повод за коментара са думите на държавния секретар на САЩ Джон Кери, който на 15 януари бе на посещение в България, че Съединените щати се готвят да изпратят в България свой съветник в министерство на енергетиката.

„Ниските цени на петрола удариха шистовия газ в САЩ и сега те идват при нас за отмяна на мораториума за проучване и добив на шистов газ”, коментира Дюлгерова, цитирана от РИА Новости.

Според нея, в момента България се явява ключово звено в плановете на Запада, което се потвърждава от визитите на високопоставени представители на Великобритания, САЩ и НАТО.

Дюлгерова е сигурна, че зад желанието на САЩ да изпрати в България съветник по енергетиката стои „игра на чужди интереси“.

„Още веднъж България се лиши от своя суверенитет, като даде пълномощно на Брюксел да води преговори за „Южен поток“ от нейно име. Това се случва отново с американския съветник“, каза още тя.

В началото на декември Нина Дюлгерова коментира пред Novinite, че ако "Южен поток" не се осъществи, България остава заобиколена и след някоя и друга година не се знае дали ще я има.

#Нина Дюлгерова #България #САЩ #Южен поток #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"