Всички енергийни министри от ЕС идват в София

Всички енергийни министри от ЕС идват в София
Томислав Дончев, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще е домакин на среща на високо равнище на всички енергийни министри в ЕС, на която ще участват и поне двама еврокомисари. На нея, само след 3 седмици, ще се решат новите енергийни проекти в съюза, каза пред БНТ Томислав Дончев, вицепремиер по европейските въпроси и икономическата политика.

В краткосрочен план, поради специфики на инфраструктурата

няма да приключи зависимостта от руски газ

подчерта Дончев. Той поясни, че въпросът е България да има независимост, затова се говорело за диверсификация. Затова са важни интерконекторите със съседни държави, особено за този с Гърция. България има още какво да направи в енергетиката и не е само енергийната независимост. В програмата на правителството имаме модернизация на енергийния пазар, заяви вицепремиерът.

Като пряк участник в срещите с Кери и Хамънд искам да кажа, че

въпросът за шистовия газ не е поставян по време на разговорите

Съвсем друг е въпросът, че ако след години има нова безопасна технология, ние ще можем да обсъдим въпроса. Но в настоящия момент мораториумът трябва да остане. Ние не трябва да сме догматици, трябва да следим какво става в другите държави, каза Дончев. По думите му шистовият газ е направил революция в САЩ и са постигнати сериозни добиви.

Но технологиите не стоят на едно място, надявам се до няколко години да бъде създадена нова технология, различна от фракинга, заяви Дончев.

За ТТИП (Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции) той заяви, че то

би могло да доведе до ползи и за Европа, и за САЩ

Въпросът е докато се обсъжда споразумението, да няма скрити неща, освен това въпросите за качеството на храните и ГМО да не бъдат предмет на това споразумение, каза Дончев. Според него и европейските институции трябва да дават повече информация, не само българските.

По повод еврофондовете Дончев каза: "Ние разсъждаваме за европейските пари като вид благотворителност. Това е грешка. Европейските пари не са хуманитарна помощ, България има право на тези пари, но те не се дават в подкрепа на бюджета. Те се дават, за да може базисната инфраструктура, администрацията да се развиват. Дават се, за да променим пътищата, железниците, администрацията".

Една държава-членка, която няма комплекси, които може да ползва членството си, когато има интереси , трябва да ги отстоява, коментира Дончев упрека на вицепрезидента Маргарита Попова преди време, че

българските политици не трябва да отговарят само с "да" на европейски инициативи,

а трябва да отстояват интересите на страната си. Дончев поясни, че по оперативните програми "Региони в растеж" и "Околна среда" той лично по време на преговори в Брюксел имал сериозни спорове. "Аз не искам да се съобразявам с тезата на ЕС, защото тя не е изгодна на България", каза вицепремиерът.

Военно промишленият комплекс също не е коментирана тема на разговорите Кери и Холанд, поясни Дончев. Темата е сериозна и за възможна приватизация може да се говори едва след като приключат разговорите, каза той. Всъщност ставало дума не за приватизация, а за привличане на големи инвеститори, подчерта той.

#среща на върха #Томислав Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"