Край на ебола - засега в Мали, Гвинея отвори училищата

Край на ебола - засега в Мали, Гвинея отвори училищата
За Мали това е минало, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мали приключи с последиците от епидемията от ебола, проявила се с 15 случая, дошли от съседна страна, съобщи представител на правителството и на ООН.

В същото време, Гвинея, която е една от трите най-засегнати страни, възобновява от днес учебните занятия. Президентът Алфа Конде заплаши с арести тези, които отказват да сътрудничат на борбата с вируса, въпреки всички разяснителни кампании и превенцията.

Броят на новите случаи на заразени с ебола в трите западноафрикански държави, засегнати най-много от хеморагичната треска, е намалял. Това е първият признак на оптимизъм, съобщи по-рано Световната здравна организация (СЗО).

Този спад е реален, но не означава, че борбата е приключила

обяви говорител на здравната агенция на ООН в Женева. Това е "първият оптимистичен знак и резултат от работата, която бе извършена през последните месеци", добави той.

Най-малко 8459 души починаха от ебола в света от регистрираните вече над 21 329 случая, според най-актуалния доклад на СЗО.

С изключение на 15 смъртни случая, всички останали са в Сиера Леоне, Гвинея и Либерия.

Общо заразените медици са 843 души, от тях 500 починаха.

Междувременно, на 15 януари, в болница в британския град Нортхемптън, графство Нортхемпторншир,

бе приета жена със съмнение за заразяване с вируса

Говорител на болницата потвърди, че при тях е постъпила жена със съмнения за опасната хеморагична треска и уточни, че жената е изолирана.

Лечебното заведение не съобщава повече подробности за инцидента. Според Би Би Си следва, че жената неотдавна е пътувала зад граница.

В края на миналата година медицинската сестра, завърнала се от Сиера Леоне, бе диагностицирана със смъртоносното заболяване. Тя стана първата пациентка във Великобритания, у която бе открит вирусът ебола. Сега в състоянието на медицинската сестра се забелязва подобрение. Тя все още е в изолация, но й преливат кръв от пациенти, преживели блестта. В кръвта им има антитела, които успешно се борят с болестта.

#Мали #Гвинея #ебола

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »