Здравният министър: Медицинската експертиза и социалната придобивка трябва да се разделят

Здравният министър: Медицинската експертиза и социалната придобивка трябва да се разделят
Петър Москов, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нужни са законови промени, за да се закрият ТЕЛК комисиите (ТЕЛК - териториална експертна лекарска комисия). И все пак, докато системата е готова за такава промяна, ще трябва да мине време, каза пред Нова ТВ здравният министър Петър Москов.

"В момента в закона пише, че трудово-лекарска експертиза може да бъде дадена от лекари, които се занимават само с това. Няма нужда от сложни комисии, а има нужда от това всеки лекар специалист с определен ценз и трудов стаж да може да получи правото да издава експертизи”, добави той.

По думите му социалната придобивка е предмет на индивидуална социална анкета и това е втората част от философията на здравната реформа. Медицинската експертиза и социалната придобивка трябва да се разделят, смята Москов.

В момента, в Министерството на здравеопазването тече финализирането на юридическата обосновка на това лекари, отговарящи на определени критерии, да могат да дават трудова-лекарска експертиза.

Министър Москов бе помолен да коментира и изказването на Бойко Борисов за възможността за жена президент: "Борисов няма да бъде кандидат за президент и съм готов да се хвана на бас с всеки. Заявката за жена президент е още едно послание в тази насока”.

На въпрос дали Реформаторският блок "е преял” с власт, както твърди Лютви Местан, Москов коментира, че хубавото е, че това, което той говори, няма значение за управлението на страната: „Това, с което аз се занимавам, върви по плана на коалиционното споразумение”.

#министър #Петър Москов #ТЕЛК #Бойко Борисов #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"