Лъчезар Богданов: Дано някой не се надява да фалираме и еврозоната да ни спаси

Лъчезар Богданов: Дано някой не се надява да фалираме и еврозоната да ни спаси
Лъчезар Богданов, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Опасенията от скок на цените при евентуално влизане на България в еврозоната са популизъм и начин да се влезе в новините. Това се говори, за да има скандал и да продължава този дебат. Няма такъв разрез на събитията, коментира икономистът Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч".

„Ако се стигне до етап на присъединяване към еврозоната, това ще е моментът на истината за България. Например банките ще трябва да влязат в единния регулаторен механизъм към единния банков надзор, за да се провери какво се случва там. Ако се окаже, че има капиталов недостиг, ще трябва или акционерите да довнасят, или правителството да спасява. Това е като моментът на истината, никой не те приема без да те провери изцяло“, заяви Богданов.

Според него, ако стигнем до еврозоната много неща няма да се харесат на българите, защото ще се наложи да финансираме спасяването на други страни, ще внасяме и пари във фонд за спасяване на произволни банки.

„Малко ще се получи, че бедните спасяват богатите. Освен ако някой не се надява самите ние да фалираме, да вдигнем ръце и да чакаме да ни спасяват“, каза икономистът.

Засега по темата за пътя на България към еврото имаме само една реплика на финансовия министър от миналата седмица. При посещението си във Вилнюс Владислав Горанов съобщи, че българското правителство започва разговори с правителствата на 19-те страни от еврозоната за старт на присъединяването ни към общата валута.

„Ние така или иначе сме длъжни да влезем в еврозоната, въпросът е кога. Сега най-важният нюанс е да проследим какво ще се случи на изборите на 25 януари в Гърция, защото да искаш да влезеш в един валутен съюз означава да знаеш какво е състоянието му във всеки един момент. Това ще е големият тест за новия пакт “Евро плюс” и ще се види дали той може да даде готов отговор на всяка криза, каквото е предназначението му. Ако не мине теста, това означава, че институционалната рамка е неработеща и ще доведе до нов шок и нова криза. Това означава ново наливане на пари и ново спасяване, което не е особено умно. Като видим как действа новата финансова рамка, ще си направим изводите за плюсовете и минусите от еврозоната“, коментира Лъчезар Богданов.

 

#Лъчезар Богданов #Богданов #евро #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »