Русия спряла "Южен поток" по юридически, не по емоционални причини

Русия спряла "Южен поток" по юридически, не по емоционални причини
Дмитрий Медведев Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Спирането на "Южен поток" е по юридически, а не по политически или емоционални причини, заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев.

"Решението, което беше взето от Руската Федерация, няма политически и най-вече няма емоционален характер. Това е юридическо решение", коментира Медведев по време на среща с министъра на енергетиката Александър Новак и ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, съобщи ТАСС.

Премиерът обясни, че всички опити да се започне работа по „Южен поток“ не са стигнали до никъде.

„Принудиха ни да се оттеглим от проекта“, заяви Медведев.

"Тъжно е, но животът продължава, имаме редица други идеи. Ние сме готови да си сътрудничим, но при такива условия, за които можем да се договорим", обясни още той.

Той отбеляза, че "Южен поток" е бил добър проект.

По-рано еврокомисарят за бъдещия европейски Енергиен съюз Марош Шефчович заяви в интервю за руското издание РБК, че преди да се обяви такова сериозно решение като смяната на Украйна като транзитен маршрут за руските газови доставки до европейските потребители с бъдещия "Турски поток", по-добре било то първо да се обсъди – особено с Европейския съюз, който е най-важният потребител за "Газпром".

След среща на Шефчович с шефа на "Газпром" Алексей Милер в Москва миналата седмица представителят на руския монополист съобщи, че до 2020 г. Украйна вече няма да е транзитираща страна за руския газ и се сменя с "Турски поток", който от своя страна ще замести окончателно прекратения "Южен поток".

На 1 декември руският президент Владимир Путин заяви, че "при настоящите обстоятелства, Москва няма да изпълни проекта "Южен поток"."Като се има предвид факта, че ние все още не сме получили разрешение от България, вярваме, че Русия при тези условия не е може да продължи този проект. Без разрешение за строителство в морето, няма да продължи проектът", категоричен бе Путин, който тогава бе на посещение в Турция.

 

#Южен поток #Дмитрий Медведев #Медведев #Владимир Путин #Путин #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »