Енергийният министър обяви предприетите стъпки за съживяване на сектора

Енергийният министър обяви предприетите стъпки за съживяване на сектора
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В момента задълженията на НЕК са 3 млрд. лева, а с тези от 2014-а нарастват на 3.598 млрд. или нови 598 млн. лева. На този фон правителство предприема няколко стъпки, които да осигурят стабилизиране на сектора в краткосрочен план.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на 9-та среща на бизнеса с правителството във вторник. "Ситуацията в енергетиката е такава, че ако статуквото се задържи, то системата ще колабира", категорична е тя.

Първата предприета стъпка в посока стабилизиране на сектора е започването на преговорите с американските централи в Маришкия басейн AES Гълъбово и „КонтурГлобал". В момента НЕК е сформирала две работни групи и се очаква до края на март да бъде постигнато предоговаряне на условията, които към този момент включват задължително изкупуване на електроенергията за срок от 15 години.

Друга мярка е ревизията в енергетиката и ние заедно с Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започнахме проверки в НЕК, ТЕЦ „Марица изток 2" и двете американски електроцентрали, добави Петкова. Проверката постепенно ще обхване всичките дружества в сектора без оглед на това дали са държавни или частни.

Друга важна посока, в която работи правителството, е осигуряването на енергийната независимост на страната. На първо място това е разработването на собствени находища, като една от първите стъпки на това правителство е да разреши проучванията в блоковете „Силистар" и „Терес" в Черно море за проучвания за природен газ и нефт. Важна е и работата на правителството по изграждане на интерконекторните връзки на България със съседните и страни. „Работим по всички такива проекти - с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния", каза Петкова.

По отношение на газовата връзка с Гърция се очаква до май да бъде взето окончателно инвестиционно решение. Теменужка Петкова е провела разговор с гръцкия си колега и е получила уверение, че страната му ще сътрудничи за изграждането на тръбата.

На събитието присъстваха още председателят на Комисията по енергетика в парламента Делян Добрев и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

#Теменужка Петкова #енергетика #НЕК #ТЕЦ #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »