Медици: Кризата с ТЕЛК-овете може да се реши в три стъпки

Медици: Кризата с ТЕЛК-овете може да се реши в три стъпки
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Три стъпки за оправяне на кризата с ТЕЛК-овете предложи бившият здравен министър д-р Стефан Константинов в сутрешния блок на ТВ7 в четвъртък.

"ТЕЛК-овете трябва да останат, не е нужно да бъдат закривани. Спечелен е проект за информационна система за обслужване, всеки човек вече има електронно здравно досие. На първо място обаче трябва да се раздели социалната система от медицинската, след това трябва да се отделят пенсионери и деца в системата, защото многото прегледи на възрастните хора натоварват системата. На трето място има липса на още персонал - 300 души обслужват стотици хиляди в цялата страна. Може да се включат хора, които си работят в кабинетите, но да дават консултации в ТЕЛК-овете", сподели решението на кризата по негово мнение д-р Константинов.

"Каквато и промяна да се предложи сега, среща съпротива. Дори да има работещ лекар в ТЕЛК е голяма промяна и ще има обществени дебати", добави д-р Мирослав Ненков и се съгласи с предложените стъпки.

На въпрос дали няма да се увеличи корупцията, ако се въведе практиката всеки лекар да издава документи за ТЕЛК, лекарите бяха на мнение, че това също е въпрос на контрол.

"Добре е хората с хронични заболявания, които са в работоспособна възраст, да бъдат преосвидетелствани през година, защото медицината се развива и може да бъдат намерени решения за някои от болежките", даде идея д-р Константинов.

#ТЕЛК #Мирослав Ненков #Стефан Константинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"