Сблъсъкът на Израел и "Хизбула" - шпиони vs. шпиони

Сблъсъкът на Израел и "Хизбула" - шпиони vs. шпиони
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Анализът е на Матю Левит, директор на програмата за контратероризъм "Щайн" към Института за близкоизточна политика във Вашингтон.

Новите въздушни удари са само последната глава в продължаващата разузнавателна война между Израел и "Хизбула", като според информация на САЩ операциите под прикритие също играят важна роля.

По-рано този месец израелски въздушни удари улучиха конвой на "Хизбула", убивайки няколко висшестоящи членове на групата, сред които най-вероятно е и Джихад Мугния, син на убития терористичен лидер Имад Мугния. Дали Джихад е бил целта на ударите, или не, вече е въпрос на спорове, но събирането на разузнавателна информация за идентифицирането на конвоя предлага поглед към шпионската война, която водят Израел и "Хизбула" всеки ден.

Въздушните удари хвърлиха сянка върху една друга глава в този конфликт от последно време. "Хизбула" - групата, която обяви "божествена победа" над Израел след войната между тях през 2006 г. - сега признава, че шпиони на врага са проникнали в нейното вътрешно управленско ядро. Самият лидер на групата Хасан Насрала го заяви в скорошно интервю, допускайки, че "проникването е част от войната между нас и Израел и част от загубите в битките и ние трябва да очакваме неща от този тип". И наистина, това е само последната част от сагата "шпиони срещу шпиони".

"Хизбула" обаче не е небрежна, когато става въпрос за шпионаж и контраразузнаване, резултат от тренировките на нейните членове в иранското Министерство на разузнаването и сигурността. Групата се радва на свои успехи както срещу израелски, така и срещу западни шпионски агенции. В края на 2000 година пенсионираният израелски полковник Елханан Таненбаум установява съмнителни бизнес отношения с Каис Обеид, палестински престъпник с връзки в "Хизбула". Таненбаум е извикан първо в Брюксел, а после в Обединените арабски емирства (ОАЕ), от където е отвлечен и изведен в Ливан. По-късно Хасан Насрала съобщи "с радост" на пресконференция в Бейрут, че групата държи офицер от израелската армия с връзки в разузнаването. Според Насрала той е бил пленен при "сложна операция по сигурността". Залавянето на Таненбаум беше голям успех за "Хизбула". След три години полковникът, заедно с телата на други трима войници беше разменено за 435 затворници в израелски затвори.

Разузнаването на групата се цели не само в израелски, но и в американските тайни служби. В по-скоро време - през 2011 г. - Насрала съобщи, че групата е идентифицирала двама агенти на ЦРУ, внедрени в нея. "Никой не трябва да подценява способностите (на групата)", каза тогава служител на администрацията в САЩ.

И въпреки това увеличаващият се брой на провалени операции на "Хизбула" през последните няколко години предполага, че силата на групата е намаляла. Пропуските й включват заговори в Азербайджан, Индия, Тайланд и Египет. Нейни агенти са били залавяни от местни власти в Азербайджан, Кипър, Нигерия и Тайланд и в момента излежават присъди. Единственият успех на "Хизбула" е бомбеният атентат през 2012 г. срещу туристически автобус на автогара в българския град Бургас.

Но провалените акции бледнеят пред най-големият провал в историята на групата – покушението на Имад Мугния. Лидерът на терористичното крило на "Хизбула" беше убит през февруари 2008 г. и въпреки че по-късно Израел отрече да има нещо общо с атентата, и групата, и иранските официални лица не бяха сигурни кого да обвиняват. Подозренията дори паднаха върху техните непостоянни партньори – сирийците, според доклади на американски дипломати. През това време разузнавателни агенции в Дамаск се обвиняваха една друга за провала да защитят такава високопоставена фигура от нападение и то в сирийската столица.

Индивидуалните битки между Израел и "Хизбула" се печелят и губят, но разузнавателната шпионска война продължава. И двете страни изглеждат така, сякаш се сражават за своето оцеляване, което означава, че войната ще продължи с пълна сила. Както казва писателят Джон льо Каре "Оцеляването... е безкраен източник на подозрение", а няма изглед за намаляването на подозрението между Израел и "Хизбула".

Източник: БГНЕС

 

#шпиони #Израел #Хизбула

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници