ВСС отстрани от длъжност съдия Румяна Ченалова за 6 месеца

ВСС отстрани от длъжност съдия Румяна Ченалова за 6 месеца
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Румяна Ченалова няма да е съдия поне за 6 месеца. Това стана ясно от решение на Висшия съдебен съвет. Органът е решил, че Ченалова трябва да бъде отстранена от длъжност заради образуваните дисциплинарни производства срещу нея.

В периода на действие на наложеното наказание, тя няма да може да упражнява функциите си на съдия в Софийски градски съд. Предложението за това бе направено от дисциплинарния състав по казуса "Белведере" - Галя Георгиева, Магдалена Лазарова, Даниела Костова.

В предишното заседание на ВСС , което се състоя на 15 януари, беше взето решение за образуването на трето дисциплинарно производство срещу Ченалова. Предложението беше направено от членовете на съвета Димитър Узунов, Юлиана Колева, Михаил Кожарев, Георги Колев и Румен Боев.

Според тях съдийката е направила няколко нарушения по точки от Закона за съдебната власт. Става дума за действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; неизпълнение на други служебни задължения.

Първото дисциплинарно производство на Ченалова е образувано през 2013 година, за нейни действия като адвокат по дело с македонска фирма. Второто е от 17 декември 2014 година. Причината за това производство се явява забавеното произнасяне на Ченалова по около 50 дела, като едно от делата е по случая „Белведере".

#Румяна Ченалова #Белведере #длъжност #съдия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници