Петкова: Удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е приоритет

Петкова: Удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е приоритет
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” е приоритет на българското правителството, заяви енергийният министър Теменужка Петкова на заседание на ресорната комисия.

Петкова поясни, че съгласно реда, за да бъде удължен живота, е необходимо технологично време от 12 календарни месеца от Агенцията за ядрена регулация.

„През месец май е приключило комплексното обследване на 5 блок, а през декември на 6. На първия етап е осъществен необходимият контрол и дейностите се движат по график”, посочи тя.

По думите и сега трябва да се предприемат и реалните дейности по рехабилитация, като този етап е по-продължителен във времето.

Тя обясни, че към момента се прави анализ за това какъв ресурс ще бъде необходим за удължаване живота на 5 и 6 блок.

„Към настоящия момент са изразходвани 190 млн. лева във връзка с двата етапа от удължаването, но сега предстоят реалните действия за смяна на определени конструкции, устройства, така че ако евентуално се наложи, ще търсим и външно финансиране”, обясни тя.

По време на изслушването в комисията енергийният министър обяви, че темата за проучване и добив на шистов газ не е била повдигната по време на срещата с държавния секретар на САЩ Джон Кери. По думите и разговорите са били насочени към енергийната независимост на България, финансовото състояние на енергийния сектор и изграждането на интерконекторната връзка с Гърция.

#Теменужка Петкова #АЕЦ #"Козлодуй"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"