Психиатър: Психична болест може да се обостри и при редовно взимане на лекарства

Психиатър: Психична болест може да се обостри и при редовно взимане на лекарства
снимка: Нова телевизия
A A+ A++ A

Като всяка хронична болест, тежката психична болест може да се обостри дори при най-редовно взимане на медикаменти, поради което е необходимо контролът да е по-сериозен и пациентите непрекъснато да са под грижата на специалисти. Това не означава да са постоянно в болница. Да се грижиш за психично болен вкъщи обаче е много тежко”.

Това заяви шефът на клиниката в Курило д-р Цветослава Гълъбова по повод инцидента с психично болен мъж, който се барикадира в дома си и започна да обстрелва полицията. Както вече стана ясно, той е страдал от шизофрения и е бил на хапчета.

„От един ден или от един месец невземане на лекарства не може да стане такова нещо, като случая снощи в Горна Баня. Но има моменти, в които заболяването се обостря, когато дълго не се приемат медикаментите“, обясни още Гълъбова.
По думите й рисковете да се случи подобно нещо у нас не са малко.

"За съжаление в нашите условия и грижите, които осигуряваме на психично болните като общество, рисковете да се случи такова нещо не са малки. С конкретния човек проблемът е, че е болен и че трябва да се лекува”, коментира още тя и допълни, че „здравната помощ е с лошо качество и мога да го твърдя, тъй като 22 години работя в тази система“.

Ние сме на предпоследно място по 18 индикатора за подобна помощ, посочи още лекарката.

#барикадирал #Горна баня #мъж #психични проблеми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"