Неонацистите от Украйна са по-опасни от ислямистите

Неонацистите от Украйна са по-опасни от ислямистите
A A+ A++ A

За Европа бойците неонацисти от Украйна са по-опасни от ислямистите, тъй като първите вече са извършвали военни престъпления и са пропагандистки подковани. Това констатира в "Хъфингтън пост" изследователят на дяснорадикалния екстремизъм в Европа Люс Бартон.

Той твърди, че заради конфликта в Украйна са създадени голям брой дяснорадикални военнизирани групировки, в които влизат бойци от чужбина. Като пример Бартон привежда батальона "Азов", в който по думите му са се присъединили шведи и канадци.

Изследователят посочва, че страницата на батальона в социална мрежи е придружена с изображение на черното слънце, което е било използвана от СС частите на нацистка Германия. Той окачествява емблемата на батальона като "плашещ атрибут". Освен това идеологическите материали, публикувани на английски език, облекчават набирането на нови членове, смята авторът.

В статията се отбелязва, че от украинските десни радикали произтича по друг тип заплаха в сравнение с джихадистите от Сирия. Експертът разказва за снайперист от Швеция, който се е присъединил към "Азов". "Човек с такива навици и с екстремистки възгледи може да бъде много опасен", пише той.

Бартон смята, че жестокостта на конфликта влияе върху самия боец, предизвиквайки посттравматични синдроми. Авторът споменава за случаи, когато бойци от батальона "Айдар" са извършвали многобройни военни престъпления – отвличания и обезглавявания.

#неонацисти #ислямисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »