Огнян Герджиков: На 100 магистрати 10 са "гнилите ябълки"

Огнян Герджиков: На 100 магистрати 10 са "гнилите ябълки"
A A+ A++ A

Политиката е мръсна работа и трябва човек да е дебелокож, за да оцелее. Това казва проф. Огнян Герджиков в интервю за вестник "Труд" по повод книгата му "Аз не бях политик", която ще излезе на пазара в началото на февруари.

"Аз не съм от толкова дебелокожите", признава професорът. "Но хубаво е, че не чувствам особени угризения на съвестта. Макар винаги да съм казвал, че не съм безгрешен".

"От заглавието на корицата на книгата се вижда, че "не"-то леко е подскочило, което крие закачка. Действително аз не чувствам да съм бил политик. Политиците се раждат като такива. Аз съм се родил с други нагласи. Политиката ме повлече, без да съм имал намерение", споделя председателят на 39-ото Народно събрание.

За съдебната реформа мнението му е, че чуждите посланици не трябва да се месят в правораздаването.

Запитан за коментар на думите на омбудсманa Константин Пенчев, който каза - или затваряме държавата, или правим съдебна реформа, Герджиков коментира: "Смятам, че държавата няма да я затворим. Лошото е, че у нас всичко се прави кампанийно. Вчера говорих с уважаван магистрат, на когото са казали - сядате и до дни да сте готови с реформата. Ама това не е като да направиш мусака. Липсва ни дългосрочно виждане. Трябва и да се види каква е българската народопсихология, така че най-качествените хора да стават съдии, прокурори и т.н.".

Герджиков признава, че не е оптимист за съдбата на съдебната реформа. "Не смятам, че съдебната система е най-болната в България. В образованието и здравеопазването проблемите са по-големи. В България има великолепни съдии като професионални знания и като морал. На 100 магистрати - 80 са великолепни, 10 са по средата и 10 са "гнилите ябълки". Те са лъжицата катран в кацата с мед. Това го има и в други държави", обобщава професорът.

 

#политиката #Огнян Герджиков #книга

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"