Гърция: спокойствие преди очаквания трус

Гърция: спокойствие преди очаквания трус
Поддръжник на управляващата Нова демокрация потънал в размишления преди решаващия вот Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Благоразумие с Нова демокрация? Надежда за промяна със СИРИЗА? Двата главни съперника използваха последните си аргументи, анализаторите направиха последните си прогнози, а избирателите се възползват от днешната медийна почивка в навечерието на предсрочните парламентарни избори, които вълнуват Европа, че дори и света извън нея.

"Затегнете коланите" – под това заглавие на първа страница излиза седмичникът "Прото Тема", намеквайки за очакваната победа на радикалната лява партия СИРИЗА, в която вече никой не се съмнява и която може да изведе на власт първия европейски премиер открит противник на мерките за икономии.

Резултатите от последните пет анкети дават на СИРИЗА аванс от поне 2,9 до 6,7 пункта пред Нова демокрация на премиера Андонис Самарас. Неизвестен остава изборът на 10-15% от нерешилите за кого да гласуват.

Председателят на СИРИЗА Алексис Ципрас и Самарас кръстосаха снощи шпаги от разстояние – единият от Хераклион на Крит, а вторият от Атина.

Ципрас увери, че води битка "за всички народи на Европа", за да се сложи "край на политиката на икономии" и така да се избегне "края на демокрацията".

Това е причината, заради която очите на цяла Европа са приковани в Гърция и поради която всички европейски народи очакват 25 януари – посочи той.

Пред развълнуваната аудитория Самарас заяви за последен път, че вярва, че "инцидентът Ципрас няма да се случи" и обвини СИРИЗА, че е партия, която "не знае какво е Европа, която не разбира Европа" и "ще изправи Европа срещу Гърция".

Но каквото и да каза краят на неговата реч прозвуча като сбогом.

"Авги" - вестник приближен до СИРИЗА - публикува карикатура на премиера, който свива червен килим със своето име и два готови куфара до него.

Във всеки случай Европа и останалият свят дойдоха да проследят събитието: 876 журналисти са акредитирани – 35% повече отколкото на парламентарните избори през 2012, в разгара на кризата, от тях 497 чуждестранни от 45 страни, уточнява ръководителят на пресцентъра Георгиос Караянис.

Без да го заявяват открито, самите партньори на Гърция като че ли си вземат бележка за бъдещата промяна в страната, която от 2010 г. живее на системи, поддържана от международните си кредитори, които се ангажираха да й заемат 240 милиарда евро в замяна на драстични икономии.

В петък канцлерът на Германия Ангела Меркел увери, че Гърция продължава да е част от европейската история, италианският премиер Матео Ренци каза, че "независимо кой ще е победителят в Гърция, ние ще работим с новия премиер спокойно и при зачитане на установената линия".

Френският министър на финансите Мишел Сапен посочи, че Еврогрупата ще се събере в понеделник за Гърция, като даде време на правителството, за да е в състояние да води диалог.

Това са все изявления, които несъмнено нямаше да бъдат направени по същия начин, ако резултатите от анкетите показваха приемственост на властта в Гърция.

Днес гръцките избиратели са лишени от политическа информация по радиото и телевизията, тъй като законът предвижда в навечерието на избори те да не бъдат повлияни по какъвто и да е начин.

Колкото до кандидатите, както е традицията, те предвиждат да се срещнат "off" с поддръжниците си, с членовете на избирателните си щабове и с журналистите на по едно узо или ципоро – местните видове ракия. /АФП

#Гърция #избори #СИРИЗА #Нова демокрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници