С 40% подкрепа от гърците, СИРИЗА се готви за пълно мнозинство

С 40% подкрепа от гърците, СИРИЗА се готви за пълно мнозинство
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Крайнолявата гръцка партия СИРИЗА ще получи пълно мнозинство, ако 40% от гласувалите на утрешния вот гърци им дадат доверие, съобщава Euronews. Данните са според местни социологически агенции.

В случай че партията получи по-малко, тя ще трябва да търси коалиционни партньори. Към момента партията „Независими гърци", която също се обявява като СИРИЗА срещу наложената на Гърция международна кредитна програма от ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за спасяване на балканската страна от банкрут, е евентуален партньор.

Лидерът на „Независими гърци" Панос Каменос, бивш зам.-министър, който напусна коалицията на премиера Андонис Самарас през 2012 година, изтъкна, че програмата на международните кредитори е свела статута на Гърция до дългова колония. В петък, когато завърши предизборната кампания, той подчерта, че гръцкият народ се бие за възстановяване на националния суверенитет и достойнство.

Обаче „Независими гърци" се различават от СИРИЗА по много въпроси от вътрешната политика, включително въпросът с имигрантите и връзката между църквата и правителството. „То Потами" също се разглежда като потенциален партньор на СИРИЗА.

Последните социологически проучвания отреждат второ място на управляващата гръцка партия „Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас. СИРИЗА води с около 4-5% пред „Нова демокрация", тоест събира около 36%.

„Това са решаващи избори, но аз смятам, че хората по-скоро ще гласуват с гняв, отколкото с логика. И това ще бъде резултат от пет години на строги икономии, през които те преминаха", каза политическият анализатор Андреас Дримиотис.

Според гръцкия изборен кодекс за влизане в 300-местния парламент е нужно спечелване подкрепата на 3% от гласувалите. Партията с най-голяма подкрепа автоматично получава 50 места бонус.

Според социологическите проучвания общо 7 партии имат шанс да получат мандати в парламента.

Решителният вот в южната ни съседка е в неделя. Той се наблюдава отблизо от финансовите пазари заради опасенията, че евентуална победа на СИРИЗА може да поведе Гърция към невъзможност да изпълнява задълженията по дълга и към излизане от еврозоната. 

#Гърция #СИРИЗА #Нова демокрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"