Общото бъдеще на Европа не е затягането на коланите, заяви евентуалният премиер на Гърция

Общото бъдеще на Европа не е затягането на коланите, заяви евентуалният премиер на Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общото бъдеще на Европа не е в затягането на коланите, заяви лидерът на Коалицията на левите радикални сили СРИЗА Алексис Ципрас, след като гласува в избирателна секция в атинския квартал "Кипсели".

Резултатите от всички предизборни анкети определят 40-годишния Ципрас като бъдещия премиер на Гърция. Неговият приоритет е

предоговаряне и опрощаване от международните кредитори на огромния дълг на страната

Той се обявява и срещу политиката на строги икономии, която задушава гърците.

На излизане от избирателната секция Ципрас заяви първо на гръцки, а след това на английски: "Нашето общо бъдеще в Европа не са строгите икономии".

В Гърция днес се провеждат предсрочни парламентарни избори. Избирателните секции отвориха врати в 7:00 ч. българско и гръцко време и ще приключат работа в 19:00 часа. Първите официални данни ще бъдат обявени след 22:00 ч., а окончателните данни се очакват най-рано утре сутринта.

Мнозина наблюдатели наричат днешния вот "исторически", защото ако победи основната опозиционна Коалиция на радикалните леви сили СИРИЗА,

страната може да напусне еврозоната

Според последните социологически допитвания СИРИЗА изпреварва по популярност Нова демокрация на Андонис Самарас с 6-10 на сто.

Първите екзит пол резултати показват, че Сириза води с 33,5-35,5 на сто от гласовете. Нова демокрация събира 25,5-27,6 процента.

#Гърция #избори #Алексис Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"