Панова: Очаквам разум, професионализъм и взаимно уважение

Панова: Очаквам разум, професионализъм и взаимно уважение
снимка: Нова телевизия
A A+ A++ A

Разчитам на себе си, на личните ми умения, на подкрепата на колегите си. Това заяви Павлина Панова относно кандидатурата й за председател на Върховния касационен съд в ефира на Нова телевизия.

Павлина Панова в момента е зам-председател на ВКС. Тя ще се съревновава за поста съдия N:1 заедно с другия кандидат - Лозан Панов, който е съдия във Върховния административен съд (ВАС).

Панова коментира кандидатурата на нейния опонент, като посочи, че му е дадено повече време за подготовка. „Затова, че един ден не му достигна, му беше даден цял един месец да си подготви концепцията“, посочи тя. Лозан Панов претърпя пътен инцидент и след него първоначално се отказа от процедурата, но по-късно върна кандидатурата си.
По думите й не трябва членовете на ВСС да се поддават на натиска от Европа. „Европа е заявила отдавна, че ще следи този избор. Не бива под този натиск да мислим, че членовете на ВСС няма да направят правилния избор“, смята тя.

Тя посочи, че досега няма категорични доказателства за пробойни, но се говори за такива, а това трябва да се провери. В началото на месеца именно правосъдният министър Христо Иванов бе изслушан пред ВСС заради твърденията му, че изборът на председател на Върховния касационен съд е предрешен.

Панова обясни и от къде майка й има спестени 58 хил. лв. „Майка ми е пенсионер, но продължава да работи. Баща ми почина преди 7 години - останаха ни средства и от влоговете. Живеем скромно. Майка ми даже е по-скромна и от мен самата.

Що се отнася до предстоящия избор, Панова заяви, че очаква разум, професионализъм и взаимно уважение.
В последните дни подкрепата към Павлина Панова значително нарасна. След като 24-има съдии от Върховния касационен съд излязоха с писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) и подкрепиха кандидатурата й за председател на ВКС, още 50 съдии от различни съдилища огласиха с подписите си становище в нейна подкрепа. Нейният избор - се казва в писмото, "би представлявал реално доказателство за дължимото уважение към съдиите от Върховния касационен съд и към идеята за естествено кариерно развитие на съдиите".

#ВСС #Павлина Панова #Лозан Панов #избор #председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »