Ето кой срещу кого се изправи в изборната надпревара в Гърция

Ето кой срещу кого се изправи в изборната надпревара в Гърция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

СИРИЗА е акроним и означава коалицията на радикалната левица. Партията е основана през 2004 година като коалиция на няколко леви и крайнолеви организации, най-голяма сред които е партията Коалиция на левите движения и екологията.

След успеха си на изборите от май 2012 година, когато получава 16,8% от гласовете и става втора политическа сила, СИРИЗА се преобразува в партия, начело с Алексис Ципрас.  Ципрас идва от младежкото крило на Гръцката комунистическа партия. На повторните избори на 17 юни същата година получава 26,9% от гласовете и 71 места в парламента, утвърждавайки се като най-влиятелната лява партия в страната.

Младите хора започнаха да се идентифицират с Сириза след бунтовете в Гърция през 2008 г. Освен тях партията печели популярност и сред работещите в публичния сектор и собствениците на малък бизнес. Посланието на Ципрас към избирателите е просто - обещание за край на болезнени мерки за икономии.

"Нова демокрация" е дясноцентристка либералноконсервативна политическа партия. Тя е основана на 4 октомври 1974 г. от Константинос Г. Караманлис. В учредителния си манифест Караманлис определя идеологическата ориентация на партията като „радикален либерализъм, основаващ се на свободата на пазара при умерена намеса на държавата“.
Председател от края на 2009 година е Андонис Самарас. Именно той е сочен за основен конкурент на Ципрас. Самарас е начело на коалиционно правителство, което включва и ПАСОК. Това управление имаше за цел да запази страната в еврозоната и да изпълни плановете за осигуряване на спасителни средства от ЕС и МВФ.

Правителството на Самарас до известна степен стабилизира тежка фискална криза в Гърция чрез въвеждането на много строги икономии, въпреки общественото негодувание срещу орязването на разходите. Но бъдещето на това правителство беше хвърлено в съмнение, в последните дни на 2014 г., когато парламентът не успя да избере президент и предизвика предсрочни избори.

„Реката“ (както се превежда гръцкото й име To Potami) е умерена лявоцентристка партия, създадена през 2014 г. от Ставрос Теодоракис - 51-годишен телевизионен журналист. Партията е твърдо проевропейски настроена и нейният лидер заявява, че е готов да бъде в коалиция с друга партия, стига заедно да се борят с корупцията и да запазят Гърция твърдо в еврозоната. Той посочва още, че не ламти да е министър-председател и за министерски кресла.

Наблюдатели посочват, че бързо покачване на доверието в „Реката“ се дължи на общественото недоволство от икономическите проблеми на страната и политическата върхушка. Партията призова за умереност - Гърция трябва да изпълни своите ангажименти и да извърши спасителни реформиране на публичния сектор и политическата система, както и създаване на работни места.

Анализатори смятат, че не е изключено „Реката“ да стане третата по големина парламентарна сила и да измести старите социалисти от ПАСОК, борещи се за оцеляването на партията си. Много е вероятно гърците да гласуват за "Реката" и за да спрат неофашистите от "Златна зора".

"Златна зора" е крайнодясна националистическа политическа партия в Гърция с председател Николаос Михалолиакос. Тя е определяна и като неонацистка и неофашистка партия. Партията се противопоставя на имиграцията, марксизма, глобализацията и мултикултурализма. През 2014 г. крайнодясната партия спечели третия най-голям дял от гласовете в изборите за Европейски парламент в Гърция.

През септември 2013 лидерът на "Златна зора" Николаос Михалолиакос и още няколко други депутати бяха задържани в ареста след убийството на музикант. Те са обвинени в извършването на нападения срещу чужденци и политически опоненти. Въпреки това "Златна зора" се очаква да бъде четвърта политическа сила.

ПАСОК или Общогръцкото социалистическо движение е лявоцентристка социалдемократическа политическа партия. Тя е създадена на 3 септември 1974 г. от Андреас Папандреу. В създаването на ПАСОК участват организации от лявата част на политическия спектър — Общогръцко освободително движение (А. Папандреу), Демократическа отбрана (С. Карагеоргас) и др.

Партията бе коалиционен партньор в досегашното правителство в Гърция. Лявоцентристката партия доминира в гръцката политика в периода след Втората световна война период и доведе Гърция в разгара на кризата в еврозоната. Общественият гняв се отприщи именно към въведените мерките за строги икономии. Георгиос Папандреу бе принуден да напусне като премиер през ноември 2011 г. на фона на дълга криза на правителството, а по-късно подаде оставка и като лидер на ПАСОК. Той бе заменен от Венизелос, който е заместник министър-председател и министър на външните работи в отиващото си правителство.

Партията се смята за потенциален коалиционен партньор през 2015 г. Но според Венизелос подобна крачка зависи и от това кой ще спечели изборите и преговорите, които ще се водят след тях. Пред ПАСОК има и друга пречка, която се изразява в новосъздадената партия (Движението на демократичните социалисти) от Папандреу в началото на януари.

Анализатори твърдят, че имено Движението ще спечели места  парламента най-вече заради известността на Папандреу и заради обещанията за "нова ера" в гръцката политика. Той е син на основателя на ПАСОК Андреас Папандреу, и внук на един от най-известните политици в Гърция, също Андреас Папандреу. Наблюдателите се питат дали чрез новата си партия ще се разделят гласовете на център-ляво, и дали другите депутати от ПАСОК ще доведат своя бивш лидер до пропаст.

Комунистическа партия на Гърция е крайнолява комунистическа политическа партия в Гърция, заемаща 5-то място в гръцкия парламент. Основният членски състав на партията е от бедните работнически слоеве.

"Независими гърци" е дясна национално-консервативна политическа партия. Основана е в началото на 2012 година от група политици от "Нова демокрация", начело с Панос Каменос, които се противопоставят на поддържаните от партията споразумения с международните кредитори за излизане от дълговата криза в страната. При първото си явяване на избори на 6 май 2012 година "Независими гърци" получава 10,6% от гласовете и 33 места в парламента, а на проведените на 17 юни нови избори - 7,5% от гласовете и 20 депутатски места.

#Независими гърци #Комунистическа партия на Гърция #Златна зора #СИРИЗА #ПАСОК #Нова демокрация #партия #Гърция #избори #Реката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници