11 души загинаха при безредици по време на годишнината от революцията в Египет

11 души загинаха при безредици по време на годишнината от революцията в Египет
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Единадесет души са загинали и 30 са ранени в Египет в демонстрации за четвъртата годишнина от бунта от 2011, който свали от власт президента Хосни Мубарак.

Двама полицаи са били ранени от бомба в Кайро.

При сблъсъци на демонстранти с полицията в Александрия бе убит един протестиращ. Според източник от силите за сигурност тоя е бил прострелян със сачми от ловно оръжие.

В провинция Бехейра в делтата на Нил двама души са загинали, докато са се опитвали да поставят взривни устройства. Привърженици на сваления президент ислямист Мохамед Морси са се събрали край централния площад "Тахрир" и са издигали негови фотографии, след което са били обкръжени от полицаи.

Понастоящем Морси и други лидери на "Мюсюлмански братя" са подсъдими по различни обвинения, сред които подстрекателство към насилия и заговор с палестинската групировка "Хамас" против държавата.

В четвъртък египетски съд пусна на свобода двамата синове на Мубарак - Аля и Гамал, и постанови преразглеждане на процеса за корупция срещу тях. През ноември м. г. Мубарак бе оневинен по дело за заговор за убийства на демонстранти по време на въстанието.

Миналата година - на третата годишнина от въстанието - при сблъсъци в Египет загинаха десетки демонстранти.

#Египет #безредици #загинали #годишнина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"